Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, marţi, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat.

Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă urmărește recunoașterea personalității juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmărește recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, între atribuțiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare și atribuirea în folosință gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.

„Finanțarea cheltuielilor de funcționare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare și mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești.

„Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituție deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru și continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului.

Cei doi președinți ai Camerelor Parlamentului susțin că inițiativa legislativă este o recunoaștere pentru modul în care Regele Mihai și-a făcut datoria față de țară.

„Suntem alături de Majestatea sa, Regele Mihai care se confruntă cu probleme grave de sănătate și considerăm că această propunere legislativă reflectă recunoașterea modului exemplar în care Majestatea Sa și-a făcut datoria față de România și, totodată, va încadra într-un mod predictibil și constituțional continuitatea unei instituții simbol a statului român”, se arată în documentul citat.