Singura emisiune radiofonică în limba română din Canada, ”Ora românească”, difuzată săptămânal de CFMB Radio Montreal, riscă să se închidă din cauza lipsei finanțării. Realizatorul, Adrian Ardelean, aduce bani de acasă sau făce pe cobaiul, donând sânge, pentru a avea banii necesari taxei de emisie.

Adrian Ardelean, fost jurnalist din Cluj-Napoca, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că a făcut un apel la comunitatea de români din Montreal și din împrejurimi pentru susținerea financiară a emisiunii, avertizând asupra riscului de închidere a acesteia.

”Realizez emisiunea comunitară – Ora românească – din iunie 2015, aceasta fiind difuzată în fiecare sâmbătă, timp de o oră, live, pe postul CFMB Radio Montreal, 1290 AM. Înainte de a o prelua, avea un număr mic de ascultători și am reușit să o aduc la o audiență de 700 – 800 de persoane săptămânal, la care se adaugă cei care o ascultă pe internet. A rămas singura emisiune în limba română din Canada, a început în urmă cu 30 de ani, dar atunci nu trebuia plătit nimic. Acum trebuie o taxă de 155 de dolari canadieni pe săptămână, altfel riscăm să o pierdem și dacă o pierdem o dată, postul de radio o va oferi altei comunități și noi, românii, vom rămâne fără emisiune, care este adresată comunității de români din Montreal și împrejurimi”, a spus Ardelean.

Acesta realizează emisiunea săptămânală în mod gratuit și benevol și recunoaște că pentru plata taxei de emisie a adus, uneori, bani de acasă, dar a recurs și la alte soluții pentru a strânge suma necesară.

”Taxa pentru spațiul de emisie se ridică la circa 700 de dolari canadieni pe lună și trebuie plătită la începutul lunii, banii trebuie scoși din pământ – din iarbă verde pentru că, altfel, emisiunea se întrerupe. Iar dacă nu adun banii din comunitate, trebuie să pun din buzunarul meu. Am încercat alternative, am apelat la câțiva oameni de afaceri din comunitatea de români care m-au ajutat cu finanțări, dar nu pot apela la infinit la ei. Apoi am organizat două party-uri de strângere de fonduri, în 2016 și 2017, dar la fiecare s-au adunat bani pentru 2 – 3 luni”, spune realizatorul radio.

Pentru a nu întrerupe emisiunea, Andrei Ardelean a ajuns la gesturi extreme, astfel că s-a oferit voluntar într-un experiment voluntar.

”Acum am făcut recent gestul suprem, de a mă supune unei cercetări medicale contra unei sume de bani, care acoperă taxa cam pe o lună. Am fost cobai și m-am oferit voluntar pentru un test medical într-o firmă care face astfel de teste în cadrul căreia mi s-a luat sânge de 20 de ori într-o zi. Nu voi putea face pe cobaiul o dată pe lună, dar am vrut prin acest gest să sensibilizez comunitatea de români, să stimulez bunăvoința acesteia”, a mai spus realizatorul ”Orei românești”.

Adrian Ardelean a calculat că în zona Montreal și împrejurimi ar locui în jur de 50.000 – 60.000 de români, iar pentru a fi sigur a redus cifra la 40.000 și a explicat că dacă fiecare ar da câte 20 de cenți pe an, s-ar aduna 8.000 de dolari cu care s-ar putea plăti taxă de radio pe un an.

”Am circa 700 – 800 de ascultători fideli pe emisiune, pe radio sau online, dacă ei ar da fiecare un dolar pe lună s-ar strânge banii necesari pentru plata emisiunii. Poate există și alte metode, pentru că nu pot să plătesc lună de lună din buzunar și nici nu mi se pare normal ca, pe lângă munca depusă, să și plătesc taxa. Există și posibilitatea de a vinde publicitate pentru firme din Montreal, este cea mai rezolnabilă, dar eu fac emisiunea în timpul meu liber, pe lângă serviciu, așadar nu am timpul necesar și pentru asta. În plus, eu și cheltui – banii de benzină, de telefon când sun în România sau în SUA”, a precizat Ardelean.

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se mai plătește taxa de emisie, ”Ora românească” se va închide, iar postul de radio din Montreal care o găzduiește va oferi frecvența altei comunități, în condițiile în care CFMB nu este o instituție de caritate.

”Ei vând imediat spațiul de emisie altora, iar după aceea comunitatea românească nu-l mai vede. Sau are de așteptat la rând până să mai prindă un spațiu, așteptând până la eventuala eliberare a unei ore. Plus că nu mai are prioritate, odată ce a dovedit că nu poate susține financiar o oră de emisiune”, a conchis Adrian Ardelean.