Rusia ar trebui percepută ca un ”pericol potențial”, nu ca un partener pentru consolidarea securității europene, a afirmat, miercuri, Bruno Kahl, directorul Serviciului german de Informații Externe (BND), informează site-ul agenției de presă Reuters.

Prezent la o conferință la Munchen, Kahl a declarat că este important pentru Germania, pentru NATO și pentru UE să monitorizeze foarte atent dezvoltarea militară a Rusiei, adăugând că exercițiul militar Zapad, ce a avut loc în luna septembrie, a arătat că foțele armate ruse au atins un nivel ”alarmant” de modernizare.

”Exercițiul Zapad a arătat că Rusia este foarte, foarte aproape de atingerea țintei de modernizare a 70% din forțele sale armate până în anul 2020. Trebuie să rămânem vigilenți. Pacea în Europa nu mai este un lucru garantat” a declarat Kahl.

https://www.youtube.com/watch?v=rOQvK2SEMVY

Directorul BND a avertizat că obiectivul Rusiei este să slăbească UE și să creeze disensiuni între SUA și blocul european.

”Aceasta înseamnă că, în loc să avem un partener pentru consolidarea securitatății europene, avem în Rusia un potențial pericol”, a adăugat directorul BND, adăugând că președintele rus Vladimir Putin este decis să împiedice răspândirea valorilor europene înspre estul continentului, în mod special în Ucraina.

”Rusia a devenit un jucător global. Va rămâne o putere inconfortabilă, iar Occidentul trebuie să privească acest lucru cu realism”, a mai spus Kahl.