Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică seara că a observat creșteri substanțiale de prețuri la comercianți față de producători și că i-a rugat pe toți cei de pe acest lanț „să nu fie lacomi”, menționând că „nu putem fi stană de piatră când piața o ia aiurea”.

„Am fost și eu la unii producători, am văzut că la nivelul lor costurile au stagnat și chiar au scăzut, dar la comercianți sunt diferențe foarte mari. I-am rugat pe toți de pe acest lanț să nu fie lacomi. La ouă, prețul la poarta fermei este 52 de bani și ajunge la peste un leu, mi se pare că distanța asta a lăcomiei este prea mare”, a declarat Petre Daea, într-o emisiune la Antena 3.

În cazul cărnii de porc, „prețul în viu, la fermă, a fost de 6,5 lei și a scăzut la 5,5 lei – vom vedea acest lucru și pe piață?”, s-a întrebat ministrul.

Petre Daea a explicat că în Europa a scăzut foarte mult producția gospodăriilor, producătorii particulari n-au mai ieșit pe piață cu cantitățile obișnuite, lucru de care au profitat comercianții și astfel au crescut prețurile la ouă și la unt. „Am fost, împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii, să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat și în România. La ouă, costul de producție este de 36 de bani și am observat că nu s-a schimbat, oul pleacă din fermă la prețul de 52 de bani. Dar la raft prețurile sunt peste un leu. Nu putem fi stană de piatră când piața o ia aiurea”, a mai spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a anunțat sâmbătă, la Sibiu, că a sesizat Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor la mai multe produse, după ce, din discuțiile cu producătorii, a înțeles că nu a intervenit nicio majorare, dar cu toate acestea ouăle și carnea sunt mai scumpe la raft.

„Noi am văzut ce s-a întâmplat în piață. Prețurile au început să crească și am căutat să analizăm la fiecare produs, să vedem în raft ce se întâmplă, apoi la producători. La producători am văzut că nu există modificări în costul de producție. Am solicitat sprijin la Consiliul Concurentei, pentru că știm că prețul se realizează de piață, dar noi nu găsim elemente care să justifice un asemenea preț și am cerut răspuns de la Consiliu. Sunt specialiști în domeniu, au instrumente legale să vedem dacă sunt și alți factori perturbatori pe piață. Să vedem care e tabloul complet”, a declarat, la Sibiu, Petre Daea.