Un mecanism ce are drept scop urmărirea implementării ordonanţei de modificare a Codului fiscal,dar şi schimbările din domeniul dialogului social, a fost înființat printr-un protocol de colaborare semnat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia și Guvernul României.

Documentul poartă denimirea de „Protocol privind implementarea unitară a noilor prevederi legale în domeniul fiscal și al dialogului social” și a fost semnat, luni, atât de premierul Mihai Tudose, cât și de președintele CNSLR Frăția, Leonard Bărăscu.

Conform sursei citate, obiectul protocoloului constă în „crearea unui mecanism de monitorizare a aplicării unitare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi a Legii nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Astfel, se stabilește că, la nivel central, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale va înfiinţa, în condiţiile legii, un comitet de monitorizare format din patru persoane: o persoană desemnată de ministrul Muncii şi al Justiţiei Sociale, o persoană desemnată de ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social şi două persoane desemnate de preşedintele CNSRL Frăţia.

„La nivel judeţean, în cadrul fiecărei prefecturi, va fi creat un comitet de monitorizare format din patru persoane: două persoane deseemnate de prefectul judeţului şi două persoane desemnate de preşedintele CNSLR-Frăţia. De regulă, din comitetul de monitorizare face parte prefectul judeţului, care coordonează întreaga activitate, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 19 din Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede actul semnat de Guvern și confederația sindicală.

Conform sursei menționate, comitetul de monitorizare organizat la nivel central va transmite comitetelor de monitorizare organizate la nivel judeţean Regulamentul de organizare şi funcţionare a mecanismului de monitorizare care va cuprinde, fără a se limita la acestea, termene, direcţii de acţiune, realizarea schimbului de informaţii.

„În situaţia în care prezentul Protocol nu este respectat la nivel central sau judeţean, vor fi informaţi prim-ministrul, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social”, mai prevede protocolul.