Organizația Salvați Copiii va licita 24 de brazi de Crăciun, iar banii vor fi folosiți pentru includerea elevilor din mediile defavorizate în proiecte educative, așa cum este programul „Școala după școală”, și astfel peste 4.500 de copii vor beneficia de fondurile strânse în urma licitației.

„Anul acesta vor fi 24 de brăduți, care sunt foarte frumoși, foarte diferiți, ca în fiecare an, nici nu știu de unde au atâta inspirație și talent designerii care îi fac. Și anul acesta avem brăduțul simbol Salvați Copiii făcut din piese lego, fiecare piesă simbolizează povestea unui copil care a fost ajutat să treacă într-o etapă mai bună a vieții.(…) Anul acesta, dorim ca toate fondurile care se vor strânge să se ducă la dezvoltatea programelor tip «școală după școală» pentru că le considerăm cele mai potrivite pentru a preveni abandonul școlar. În România, abandonul școlar este unul dintre cele mai mari din Europa. Aproape 30.000 de copii părăsesc în fiecare an școala, pe un fond de sărăcie”, a declarat, directorul executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, în cadrul celei de a XVII-a ediție a Festivalului „Brazilor de Crăciun”.

Cei 24 de brazi, care vor fi scoși la licitație pe 7 decembrie și au fost creați de designeri cunoscuți, cum ar fi Doina Levintza, Stephan Pelger, Cătălin Botezatu, Adela Pârvu sau Omid Ghannadi.

„Ne-am dori să existe acest program în toate școlile pentru că acolo copiii învață, acolo mănâncă, deprind tot felul de abilități pe care poate nu le au din familie. Cele mai multe familii sunt ori sărace, ori cu părinți plecați din țară, ori cu un nivel scăzut de educație, neputând să își sprijine copiii să țină pasul cu cerințele școlii. Dorim să ajutăm în continuare peste 4.500 de copii din fondurile pe care sperăm să le strângem la această ediție”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

În ciuda problemelor cu care sistemul de educație se confruntă, Salvați Copiii atrage atenția asupra lipsei de suport din partea autorităților statului, care, mai mult împiedică organizația să acceseze fonduri europene.

„Ce nu înțeleg eu este faptul că Salvați Copiii a depus foarte multe proiecte pe fonduri europene și, în ultimul timp, s-au cam refuzat toate, ei având bani de la Comunitatea Europeană, iar noi având proiecte de nota 10. Poiectele au fost refuzate pe motive cum ar fi o ștampilă pusă mai la dreapta sau o virgulă în plus sau în minus. Dacă nu vor să ajute, de ce nu dau niște bani, care nu sunt ai lor”, a explicat Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii România.

Până acum, la cele 16 ediţii ale Festivalului Brazilor de Crăciun, Salvaţi Copiii a strâns fonduri în valoare de 3.874.100 euro şi a reușit astfel să ofere asistenţă pentru 28.195 de copii: 6.556 de copii au participat la grădiniţele estivale, 18.008 copii au fost incluşi în programul „Școală după școală” , iar 3.631 de copii au fost sprijiniți prin programul „A doua șansă”.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârsta de 15 ani, din sfertul economic cel mai defavorizat, nu posedă nivelul minim de competențe în știință (56,1%), citit (57,5%) și matematică (59%), decalajul fiind unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.