Comisia Europeană a anunțat, joi, că are planuri să formeze o echipă specială de intervenție în cazul dezastrelor naturale, numită „rescEU”, care să colaboreze cu autoritățile statelor membre UE atunci când este nevoie, informează publicația EUObserver.

Inițiativa a fost luată din cauza creșterii numărului de dezastre naturale în anii recenți, care au afectat țările europene și reprezintă o parte importantă din agenda președintelui Comisiei Europene, de crea o Uniune capabilă să-și protejeze statele membre.

Proiectul „rescEU” presupune alcătuirea unei rezerve speciale la nivel european, care să aibă dotări precum avioane de stins incendii, pompe speciale pentru apă, căutare și salvare urbană, spitale mobile și echipe medicale de urgență, fiind pregătite să intervină în situații de inundație, incendii forestiere, cutremure și epidemii.

„Europa nu poate să stea deoparte când statele noastre membre suferă din cauza dezastrelor naturale și au nevoie de ajutor. Nicio țară în Europa nu este imună la astfel de incidente, care din păcare au devenit noua normalitate. Când lovește un dezastru, vreau ca Uniunea Europeană să ofere mai mult decât condoleanțe. Europa este un continent al solidarității și trebuie să fim mai bine pregătiți decât înainte și mai rapizi în a oferi ajutor”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Propunerea se bazează pe două acțiuni complementare: îmbunătățirea răspunsului colectiv la nivel european și a capabilităților de pregătire pentru astfel de situații.

„Tragedia de vara trecută și din ultimii ani ne-au arătat că răspunsul nostru actual în fața dezastrelor și-a atins limita în formatul voluntar. Provocările pe care înfruntăm au eșuat și așa trebuie să facem și noi. Este o problemă de solidaritate și responsabilitate comună la toate nivelele. Asta așteaptă cetățenii europeni de la noi și aștept ca guvernele europene și Parlamentul European să accepte această propunere”, a declarat comisarul pentru Ajutor Umanitar și Administrarea Crizelor, Christos Stylianides.