Mihai Tudose a declarat, joi, la Antena 3, că Guvernul pregătește un program de susținere a culturii, program care va fi demarat în anul 2018, dar se va întinde pe o durată mai mare și care va presupune stimularea lecturii, finanțare suplimentară pentru cinematografie și investiții de infrastructură

”Vorbim de Centenar, dar ce sărbătorim dacă jumătate dintre români nu știu ce sărbătorim, ce s-a întâmplat atunci? (…) Nu putem bifa acest eveniment printr-o petrecere cu mititei și sarmale cu mămăligă. Haideți să lăsăm ceva după noi legându-ne de acest eveniment”, a spus Mihai Tudose referindu-se la nevoia de stimulare a vieții culturale printr-un program care să înceapă în 2018 și să se deruleze pe o perioadă mai mare.

Tudose a vorbit despre susținerea din partea statului a lecturii și achiziției de cărți. ”Vorbim la copii despre lapte și corn, în regulă. Ceva similar «Lapte, corn, carte»”, a spus Tudose menționând că trebuie stimulată lectura la elevi, îndeosebi a clasicilor literaturii române.

De asemenea, programul va viza susținerea financiară a teatrelor și cinematografiei. ”Statul ar trebui să subvenționeze teatrul, să dea o șansă acestor actori fiindcă vorbim de marii noștri actori care au jucat în sute de filme. Filmele acelea erau finanțate de cineva. Un program coerent în acest sens, vorbind cu Ministerul Culturii care va fi parte a acestui program inițiat și fundamentat cu sprijinul mass-media, cred că va fi un reper pentru România la nivel de Centenar”, a spus premierul.

De asemenea, vor fi făcute și investiții în infrastructura cultural, Tudose menționând renovarea Sălii Palatului. ”Ministerul Culturii o preia și există un program ca Sala Palatului să arate cumva altfel, așa cum merită România și Bucureștiul”, a mai spus Tudose.