Biroul de legătură NATO la Chișinău va fi inaugurat oficial la începutul lunii decembrie, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al organizației de securitate, în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu premierul moldovean Pavel Filip, potrivit site-ului postului Radio Europa Liberă.

Potrivit celor doi oficiali, deschiderea Biroului de legătură NATO la Chișinău va spori colaborarea bilaterală în domenii precum combaterea ameninţărilor cibernetice, sporirea rezistenței şi pregătirii pentru situaţii de urgenţă. Totodată, Biroul de legătură NATO va informa cetăţenii despre beneficiile cooperării Republicii Moldova cu organizația nord-atlantică.

„Republica Moldova, chiar dacă este un stat neutru conform Constituției, își dorește o colaborare foarte bună cu Alianța Nord-Atlantică pentru că noi vrem să avem o armată dezvoltată, pentru că noi ne dorim să fim un stat care poate asigura securitatea. În acest sens, eu nu cred că există o cale mai bună decât să înveți de la Alianța Nord-Atlantică”, a menționat Pavel Filip, potrivit Publika.md.

„Doar prin reforme putem rezista amenințărilor din exterior”, a spus Stoltenberg, care a reafirmat sprijinul NATO pentru o Republică Moldova stabilă, sigură și neutră.

Biroul de legătură al NATO la Chişinău este deja functional, șefa oficiului fiind prezentă de câteva luni în Republica Moldova.

Oficiul urma să se deschidă mai devreme, dar evenimentul a fost amânat din cauza unor probleme tehnice și de infrastructură.

La începutul anului, preşedintele Igor Dodon insista că deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chişinău nu ar fi de folos majorităţii moldovenilor şi ar crea impedimente în procesul de negocieri privind problema transnistreană.