Comisia Europeană a transferat României aproximativ 80 de milioane de euro, reprezentând rambursarea de fonduri solicitate prin a doua cerere de plată intermediară pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), potrivit unui comunicat emis sâmbătă de Ministerul Fondurilor Europene.

Autoritatea de Management a mai transmis către Autoritatea de Certificare și Plată (ACP) o declarație de cheltuieli în valoare de 31 de milioane de euro, urmând ca în cursul lunii decembrie să mai transmită o declarație de cheltuieli, în vederea validării acestora de ACP și a transmiterii de aplicații de plată către Comisia Europeană până la sfârșitul anului.

Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Naţional pentru Reformă şi cu Recomandările Specifice de Ţară. POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.

POIM beneficiază de o alocare financiară de circa 11,8 miliarde de euro, din care: 6,94 miliarde de euro – Fond de Coeziune, 2,48 miliarde de euro – Fond European de Dezvoltare Regională și 2,46 miliarde de euro – Cofinanțare. În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POIM au fost stabilite 8 axe prioritare.