Ankara se așteaptă ca Statele Unite să nu mai ofere armament grupării kurde PKK, a declarat, duminică, Binali Yildirim, prim-ministrul Turciei, în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Washingtonul nu va mai furniza arme milițiilor kurde din Siria, relatează Anadolu.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la două zile după ce președintele american Donald Trump l-a informat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Statele Unite nu vor mai furniza arme milițiilor kurde din Siria (YPG) care luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, Yildirim a precizat că a atras atenția Washingtonului că este greșit să furnizeze susținere kurzilor.

”Încă de la început am spus că este greșit ca SUA să furnizeze armament către PKK și YPG pentru a lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Prietenul și aliatul nostru, SUA, ne-a spus mereu că nu era o opțiune, ci o obligație. Dar din moment ce Stat Islamic este eliminate, această obligație a dispărut”, a declarat premierul turc, adăugând că vrea ca Washingtonul să se îndrepte către ”adevărații aliați”.

În ultimele luni, gruparea kurdă Unităţile Populare de Apărare (YPG), împreună cu miliții arabe aliate, a preluat controlul asupra unei regiuni întinse din estul Siriei în urma luptelor împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, eliberând inclusiv oraşul Raqqa, fosta capitală de facto a organizației teroriste.

Ankara consideră YPG drept o ramură a organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată drept teroristă în SUA, UE şi Turcia.