Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, marți, că România trebuie să continue procesul legislativ în limitele pe care le consideră și i-a cerut ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, să solicite clarificări Departamentului de Stat al SUA în legătură cu ”declarația de presă cu iz politic”.

”Așa cum este formulat acest comunicat aproape că este o declarație de presă cu iz politic. Ori în relațiile dintre state lucrurile acestea nu sunt foarte apreciate. România trebuie să continue procesul legislativ în limitele pe care Parlamentul le consideră și în raport cu Constituția. În rest, nimic deosebit”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul Norica Nicolai.

Ea i-a cerut ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, să ceară clarificări Departamentului de Stat al SUA.

”În raport de conținutul acestei declarații de presă și de final, care exprimă o îngrijorare cu privire la anumite prevederi, e nevoie de o clarificare, pentru că orice afirmație nu poate fi luată în considerare pentru că doar există. Dl. Meleșcanu va trebui să ia o decizie și binențeles Guvernul”, a adăugat Norica Nicolai.

Reacția Noricăi Nicolai vine după ce, luni seara, Statele Unite au anunţat că îşi exprimă „preocuparea” în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american.

„Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, precizează Departamentul de Stat.