Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică au condamnat, marți, cel mai recent test balistic desfășurat de Coreea de Nord, întrucât subminează securitatea regională și internațională, relatează site-ul agenției Reuters.

NATO a transmis că Phenianul trebuie să se angajeze într-un dialog credibil cu comunitatea internațională, pentru detensionarea situației din Peninsula Coreeană.

„Condamn cu fermitate noul test cu rachete balistice din partea Coreei de Nord. Acesta reprezintă o altă încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, subminând securitatea regională și internațională. În noiembrie, am vizitat partenerii NATO din regiune, Japonia și Coreea de Sud, și i-am cerut împreună Coreei de Nord să se abțină de la provocări suplimentare și să renunțe la programele sale nucleare și cu rachete balistice. Astăzi repet acest apel. Coreea de Nord trebuie să se angajeze într-un dialog credibil și semnificativ alături de comunitatea internațională”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Uniunea Europeană consideră că lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă o „încălcare inacceptabilă” a obligațiilor sale internaționale.

„Această lansare reprezintă o altă provocare gravă și o amenințare serioasă la adresa securității internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefei diplomației europene, Federica Mogherini.