De multe ori, sărim peste micul dejun şi consumăm direct cafea pe stomacul gol, lucru care e dăunător din cauza acidului pe care aceasta îl conţine, ne avertizează specialiştii, în cadrul evenimentului „Be Fit” organizat de csid.ro. Astfel, cafeaua trebuie băută în timpul sau după micul dejun.

„Dacă ne îndreptăm direct către o cafea în care mai punem și lapte, și zahăr, vom greși deoarece cafeaua este acidă și nu o să ne facă bine pe stomacul gol. Dacă vom combina cafeaua cu zahar și lapte, i-am stricat toate beneficiile, fiind un antioxidant și un stimulant cerebral. Ea trebuie să fie făcută la expresor, nu la filtru. Ea trebuie comsumată în timpul micului dejun sau după micul dejun”, a explicat dr. Florin Bălănică, specialist în medicină personalizată.

Specialiștii menționează că este bine să includem micul dejun în planul nostru zilnic și să facem în așa fel încât să ne fie cât mai la îndemână.

„Omul modern plătește prețul modernității. Micul dejun trebuie să fie accesibil, la îndemână și trebuie să îl avem în plan. Dacă într-o zi de muncă avem și cele cinci mese, trei mese principale și cele două gustări, avem și sală, un pic de alergare în parc sau mers pe jos, atunci vom reuși. Nu este nicio filosofie să pregătim un iaurt cu cereale dimineața, să pregătim un sandviș sau să mâncăm un fruct. Sigur, fiecare în parte trebuie să consume raportat nevoilor lui. Micul dejun ține de cum îmi setez viața, sănătos sau nesănătos”, a adăugat Florin Bălănică.

Totodată, doamnele trebuie să fie foarte atente la cantitatea de glucide pe care o consumă dimineața, mai recomandă specialiștii în nutriție.

„Pentru noi, doamnele, este foarte important să consumăm o cantitate mică de glucide pentru că suntem foarte sensible la reducerea drastică a glucidelor pentru că apare acea senzație necontrolată de foame. Dacă vom consuma ceareale integrale la micul dejun împreună cu fructe sau lapte de migdale sau cocos, obținem un mic dejun echilibrat, care ne activează metabolismul”, a precizat Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție.

Dimineaţa este foarte importantă combinația dintre sport și micul dejun, așa că, în funcție de tipul de antrenament, trebuie să știm când să servim masa.

„Dacă facem un antrenament ușor, nu este neapărat nevoie să mâncăm înainte, se recomandă doar să ne hidratăm și să mâncăm după antrenament. Însă, dacă vobim despre înot, alergare, bicicletă, este indicat să mâncăm ceva înainte, mai ales dimineața, când venim după somn și corpul nu mai are multe resurse și ar trebui să mâncăm cu oră și jumătate până la 45 de minute înainte de orele de antrenamente”, a precizat Cori Grămescu.

„Be Fit” este un eveniment organizat de csid.ro, care se află la a IV-a ediție și la care sute de participanți pot primi sfaturi despre adoptarea unui stil de viață sănătos, de la cei mai buni nutriționiști.