Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, miercuri, un amendament care modifică OUG privind Codul Fiscal, potrivit căruia microîntreprinderile care au un capital social de cel puțin 45.000 lei și au cel puțin 2 salariați pot opta pentru impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri.

Astfel, microîntreprinderile care realizează venituri până la 1.000.000 de euro, cu un capital de cel puțin 45.000 de lei și au cel puțin 2 angajați, vor putea opta pentru impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri

„Au fost câteva amendamente făcute pe fond la OUG 79. Este o zonă foarte sensibilă, sub acest plafon, de 1 milion de euro. Cum spunea și Ministerul de Finanțe, se află marea parte a companiilor, cam 96% din companiile din țară. Și, sigur, marea parte a companiilor românești. Atunci, am considerat că este corect să opteze companiile pentru una dintre cele două variante: fie impozitul pe profit, fie pe cifra de afaceri și în anumite condiții: să aibă un capital social de minim 45.000 de lei și să aibă minim doi angajați. Pentru că, știm foarte bine, sunt foarte multe companii care nu au niciun angajat declarat, și prin această măsură scoatem la lumină undeva la 200.000 de locuri de muncă”, a declarat președintele Comisiei de buget-finanțe a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici.

Un alt amendament adoptat de Comisie este reținerea la sursă a câștigului din jocurile de noroc.

„A fost o propunere venită din ambele părți, și cei care sunt în zona jocurilor de noroc, și cei de la Finanțe, chiar dacă doamna secretar de stat a spus că e nevoie de un punct de vedere de la Ministerul de Finanțe. Este o chestiune mai veche și care reglează un lucru normal: ca cei care sunt organizatori să facă acele rețineri și le virează după aceea statului fără să stea Fiscul după fiecare sumă infimă, să-și pună în lucru și oamenii, și mașinile și tot ce mai au acolo”, a susținut Teodorovici.

De asemenea, Comisia a mai adoptat un amendament care modifică transpunerea Directivei Europene 1164, care se referă la plafonul de deductibilitate la cheltuielile cu dobândă.

„Un alt amendament a fost legat de transpunerea Directivei Europene 1164, pentru că modul în care ea s-a transpus prin OUG 79 a fost, zic eu, un mod brutal de schimbare în piața din România. Niciunul din celelalte state europene cu o economie dezvoltată n-au plafonat atât de jos acest nivel al dobânzilor deductibile. Ceea ce, repet, crea o piedică în calea celor care vor să investească în România”, a mai spus senatorul PSD.

Potrivit amendamentului adoptat, plafonul de deductibilitate la cheltuielile cu dobândă a fost majorat de la 200.000 de euro la 3.000.000 de euro.

Comisia de buget-finanțe a Senatului a dat, miercuri, raport de admitere cu amendamente a proiectului de lege pentru aprobarea OUG79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, raportul fiind adoptat cu șase voturi ”pentru” și două abțineri.