Administrația Prezidențială va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 57,55 milioane de lei, cu 20,68% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Ca ordonator principal, Administrația Prezidențială va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 57,55 milioiane de lei.

Potrivit proiectului de buget, sarcinile cele mai importante care dictează distribuția resurselor financiare ale Președinției în orizontul de timp 2018-2021 sunt:
– asigurarea condițiilor pentru exercitarea tuturor atribuțiilor constituționale și legale ale președintelui României;
– reprezentarea statului român la cel mai înalt nivel în relații cu alte state și organizații internaționale;
– gestionarea Sistemului Național de Decorații al României, conform Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații, republicată;
– administrarea patrimoniului material și cultural existent la nivelul Administrației Prezidențiale, inclusiv din cadrul Muzeul Național Cotroceni.

Pentru Sistemul Național de Decorații, Președinția are un buget de un milion de lei, cu 300.000 de lei mai mult decât în 2017, iar pentru Muzeul Cotroceni alocarea din acest an este de 3,1 milioane de lei (față de 2,9 milioane de lei în 2017), la care s-ar mai putea adăuga credite de angajament de 3,1 milioane de lei.

În perioada 2018-2021, prioritățile investiționale ale Președinției sunt orientate spre:
– reabilitarea și modernizarea infrastructurii aferente sediului Administrației Prezidențiale, respectiv complexul Palat Cotroceni, categorie din care se distinge un proiect de reabilitare a unei clădiri administrative care necesită credite multianuale, dar și alte lucrări necesare de reparații capitale;
– modernizarea infrastructurii IT&C a instituției, actualizarea programelor folosite, dezvoltarea de aplicații informatice noi, ca și extinderea rețelei de date și a capacității acesteia.

Per ansamblu, 22 de ministere vor primi bani în plus în 2018, în timp ce la alte cinci fondurile vor scădea, se arată în sinteza proiectului de buget.