Sigmar Gabriel, ministrul de Externe al Germaniei, a declarat, luni, că relațiile dintre Europa și Statele Unite nu vor mai fi aceleași, adăugând că Berlinul trebuie să devină mai puțin dependent față de SUA, relatează Deutsche Welle.

În cadrul unui discurs susținut la o forum pe teme de politică externă, Sigmar Gabriel a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să învețe să-și apere mai bine interesele și să tragă concluziile necesare după relativa retragere a SUA de pe arena internațională, sub conducerea președintelui Donald Trump.

”Statele Unite nu mai văd lumea ca o comunitate globală, ci ca o arenă de luptă în care fiecare trebuie să-și caute propriul avantaj”, a declarat ministrul german de Externe, adăugând că Berlinul ar trebui să nu mai urmeze pur și simplu liniile Washingtonului în materie de politică externă.

În plus, vicecancelarul german a precizat că își dorește ca UE să devină un actor mai important, mai ales în contextul unilateralismului SUA, despre care Gabriel susține că va rămâne o tendință centrală și după ce Trump nu va mai fi președintele SUA.

”Relația dintre Statele Unite și Europa nu va mai fi cea care a fost mult timp, inclusiv după Trump. Dominația mondială a Statelor Unite aparține treptat istoriei”, a mai spus Gabriel.