Agenții economici care își desfășoară activitatea în zona istorică a Constanței se opun transformării acesteia în zonă pietonală, așa cum intenționează primăria. Ei cred că felul acesta vor rămâne fără clienți și au propus, în schimb,miercuri, autorităților, instituirea unei taxe pentru accesul auto

Primăria Constanța a organizat, miercuri, o dezbatere publică privind „Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța“, zonă ce include Piaţa Ovidiu şi Faleza Cazino, considerată de drept „centru istoric” al orașului, pe care intenționează să o transforme într-o zonă pietonală, mai ales pentru că în ultimii ani a fost supusă unui amplu proces de reabilitare şi amenajare.

Agenţii economici au susținut că transformarea centrului istoric într-o zonă pietonală i-ar împinge la faliment, deși recunosc că în zonă se parchează haotic, fapt ce îngreunează foarte mult accesul.

„Cu siguranță foarte mulți clienți nu ne vor mai alege. Ca proprietar, am avut proces de restaurare de patru ani. Am vrut să facem ceva frumos în Constanța, nu ne frângeți aripile. (…) Poate să fie ploaie, să ningă, să parcheze la un kilometru și pe urmă să vadă că a uitat ceva în mașină. Sunteți conștienți de problemele noastre. Nu ne omorâți, nu izolați, noi suntem cei care am investit în centrul istoric”, a spus Claudia Tudosescu, proprietarul unui hotel de cinci stele din zona istorică.

Agenţii economici au spus că ar fi de acord ca zona peninsulară să fie închisă cu bariere, mai ales vara, când afluxul de turiști este mai mare, și, eventual, să fie instituită și o taxă de acces sau să fie eliberate, contra cost, permise.

„Zona peninsulară e o zonă foarte izolată. Avem mare pe cealaltă parte. Nu puteți să ne comparați cu Sibiul, care a fost oraș european, cu Clujul, care sunt foarte aglomerate la ora actuală.

Circulația în zonă va fi evitată. Doresc să faceți un studiu de impact. (…) Ar trebui să se circule pe străzile care s-au făcut pentru a se circula. Soluția este asta, să fie parcări cu plată în apropiere, să fie o sumă lunară. Cei care vin în zonă să plătească 15 lei, dar nu închisă zona, nu puse bariere. Când ați pus prima barieră vă veți trezi cu 2,3 mii de procese”, a mai spus un alt agent economic.

Discuțiile, la care au fost prezenți viceprimarul Dumitru Babu, dar și alți reprezentanți ai primăriei s-au terminat fără ca niciuna dintre părți să cedeze.

Potrivit regulamentului, accesul riveranilor şi identificarea vehiculelor în interiorul zonei peninsulare se vor face în baza unui permis de acces, care va fi eliberat de Direcţia Gestionare Servicii Publice din cadrul municipalităţii.