Președintele moldovean Igod Dodon a declarat că mai multe comisii ale Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova solicită demararea procedurii de declarare persona non-grata a lui Traian Băsescu.

Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că aceste comisii solicită inițierea procedurii de declarare persona non-grata în Republica Moldova a fostului președinte al României.

Potrivit unui procesele verbale al Comisiei pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării, Traian Băsescu este acuzat că „atentează la securitatea națională a Republicii Moldova, propagă xenofobia, moldofobia, rusofobia și seamănă neîncredere în valorile național-statale ale Republicii Moldova”.

Comisia mai afirmă că autoritățile moldovene nu întreprind acțiuni concrete pentru combaterea ideologiei și activităților unioniste în mass-media și sistemul educațional din Republica Moldova. Astfel, comisia propune abordarea chestiunii combaterii unionismului, spunând că acest fenomen „a devenit o problemă stringentă de securitate naţională” pentru statul moldovean.