Societatea Națională Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 10 decembrie, urmând să atingă puterea nominală în aceeași zi. Unitatea 2 fusese oprită controlat în seara zilei de joi, 7 decembrie.

„Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat și deconectată de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 7 decembrie, pentru efectuarea unor lucrări preventive de verificare, control și intervenții punctuale asupra unei serii de sisteme, în scopul îmbunătățirii fiabilității acestora în perioada de iarnă: sistemul de excitație a generatorului electric, calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, sistemul mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil”, precizează Nuclearelectrica, într-un comunicat transmis sâmbătă. Conform programului de testare a fiabilității echipamentelor, anunțat în data de 6 decembrie, la sistemele menționate anterior, suplimentar, „s-au realizat pe timpul opririi lucrări de remediere a sistemului de by-pass aferent turbinei, partea clasică a centralei”, se arată în comunicatul SNN.

Nuclearelectrica mai informează că, în conformitate cu normele de securitate nucleară și procedurile centralei, „astfel de intervenții se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită”. Activitățile mai sus menționate au fost realizate în perioada opririi „în condiții de securitate nucleară, siguranță a personalului de exploatare, a populației și a mediului incojurător”.

În calitate de operator al unităților nucleare de la Cernavodă, SN Nuclearelectrica SA „își rezervă dreptul de a-și efectua lucrările preventive de testare, control și remediere în strictă conformitate cu standardele de securitate nucleară și programele de mententanță preventivă, comunicate ca atare către CNCAN”, se mai precizează în comunicat.