Cetățenii europeni cu reședința legală în Marea Britanie vor beneficia, în continuare, de drepturile oferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut care le va garanta dreptul la ședere înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidență de minim cinci ani, potrivit MAE.

„Referitor la drepturile cetățenilor, Marea Britanie și Uniunea Europeană au căzut de acord că cetățenii europeni cu reședința legală în Marea Britanie, precum și membri de familie ai acestora, vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de ședere al cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidență de minim cinci ani”, se arată în comunicatul MAE.

La reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50, care a avut loc marți, în contextul negocierilor generate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pe agenda întâlnirii au figurat stadiul negocierilor cu Marea Britanie și pregătirea reuniunii Consiliului European Art. 50 din 15 decembrie.

Până la împlinirea celor cinci ani, cetățenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar. Noul statut va fi singurul document care va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Regat după data retragerii. În baza acestuia, cetățenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze și să muncească în Marea Britanie.

Totodată, toate calificările profesionale obținute sau în curs de obținere înainte de data retragerii vor fi recunoscute de către cele două părți. Orice cetățean european va avea drept de ședere până la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit, iar criteriile pentru refuzul acordării statutului stabilit vor fi menționate explicit în acordul de retragere, și vor fi în conformitate cu legislația europeană, precizează MAE.

Bruxellesul şi Londra nu pot definitiva un acord comercial privind viitoarele relaţii până în momentul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019, afirmă negociatorul-şef european, Michel Barnier.

„Nu există nicio posibilitate” ca Marea Britanie şi Uniunea Europeană să definitiveze un acord comercial înainte de ieşirea ţării din UE, în martie 2019, a declarat marţi seară Michel Barnier, precizând că, în momentul producerii Brexit, va exista doar o „declaraţie politică” privind viitoarele relaţii bilaterale.