Zilele de 14,15 şi 16 decembrie au fost declarate de către Guvern ca zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai, şef al statului român între anii 1927-1930 şi 1940-1947.

În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.

De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

În Capitală, nu se vor aprinde luminile decorative de Sărbători, în semn de respect faţă de Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai.

Totodată, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a trimis o recomandare către școli și grădinițe să nu desfășoare serbări sau alte manifestări culturare pe perioada celor trei zile de doliu național.

„‘Ținând cont că există o hotărâre de guvern care a stabilit trei zile de la doliu național în memoria Regelui Mihai, ISMB a transmis o recomandare către unitățile școlare și grădinițe ca în perioada de doliu să nu s desfășoare serbări, având în vedere că se apropie Crăciunul, sau alte manifestații culturale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Marian Banu.

Reprezentanții ISMB au precizat că este vorba doar de o recomandare, rămânând ca fiecare unitate școlară să își stabilească programul legat de serbările de Crăciun.

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, la Curtea de Argeș.