Trupa rock Bon Jovi, cântăreața soul Nina Simone și formația britanică Dire Straits se numără printre artiştii care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2018, au anunţat, miercuri, organizatorii, citaţi de AFP.

Formațiile rock americană The Cars și britanică The Moody Blues și cântăreața americană Sister Rosetta Tharpe completează lista celor șase artişti care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2018, ale căror nume au fost alese de aproximativ 6,8 milioane de fani, în urma unui sondaj, şi de cei peste 1.000 de membri ai Fundaţiei Rock and Roll Hall of Fame.

Cu o carieră de peste 30 de ani, ce a debutat în 1983, Bon Jovi a intrat în galeria legendelor muzicii rock. Peste 130 de milioane de albume vândute şi mai mult de 2.800 de concerte susţinute în peste 50 de ţări în faţa a 35 de milioane de fani, toate acestea au făcut ca trupa să fie una dintre cele mai longevive şi iubite din istoria muzicii internaţionale.

Nina Simone a devenit celebră în anii ’50 – ’60, atât ca interpretă de jazz, cât şi ca pianistă. Artista s-a implicat activ în mişcarea pentru drepturi civile din anii 1960 şi a susţinut la un moment dat folosirea violenţei pentru obţinerea de libertăţi civile. De-a lungul carierei sale, Nina Simone, care a murit în 2003, a abordat numeroase genuri muzicale, precum blues, folk, gospel, pop şi cântece africane. Nina Simone a lansat 20 de albume de studio şi este una dintre cele mai cunoscute voci americane, al cărei repertoriu a inclus piese ca „I Put a Spell on You”, „My Baby Just Cares for Me”, „Feeling Good” şi „Young, gifted and black”.

Sister Rosetta Tharpe, care a murit în 1973, a fost aleasă pentru influența sa asupra începuturilor muzicii rock. Cu prezența sa scenică și modul de a interpreta la chitară, Tharpe a cucerit publicul în anii 1930 – 1940, pregătind scena pentru rock ‘n’ roll-ul de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cunoscută mai ales influența sa asupra lui Little Richard, pe care l-a și descoperit, pe când acesta vindea sucuri la concertele ei.

Trupa Dire Straits s-a bucurat de succes timp de 15 ani, după care s-a destrămat în 1996. Hiturile formaţiei continua însă să răsune live în toată lumea prin proiectul The Straits, care, de câțiva ani, a început să evolueze sub numele de The Dire Straits Experience. Printre cele mai cunoscute hituri ale trupei Dire Straits se numără „Your latest trick”, „Tunnels of Love”, „Money for nothing”, „Brothers în arms” şi „Romeo and Juliet”.

Formația The Cars, condusă de Ric Ocasek, a mers într-o direcție diferită, aducând efectele electronice sound-ului New Wave, generând piese precum „You Might Think,” „Shake It Up,” „Just What I Needed” și „Drive.”

Formația The Moody Blues, care încă mai merge în turnee, a început cu piese R&B, migrând spre progressive rock. Este celebru albumul ei din 1967 „Days of Future Passed”.

Artiştii din industria muzicală pot fi propuşi pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame, instituţie aflată în oraşul Cleveland, la 25 de ani după lansarea primului lor disc. Rock and Roll Hall of Fame este o fundaţie muzicală înfiinţată în 1983.

Ceremonia oficială de includere în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc la Cleveland, pe 14 aprilie 2018.