Organizaţia Naţiunilor Unite, China şi Rusia au îndemnat Coreea de Nord şi Statele Unite să înceteze acţiunile provocatoare, insistând că trebuie evitat un război în Peninsula Coreea.

Criza privind programul nord-coreean de înarmare trebuie soluţionată prin dialog, nu prin război, a declarat joi Xi Jinping, preşedintele Chinei. „Criza din Peninsula Coreea trebuie rezolvată prin dialog şi consultări”, a spus Xi Jinping, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Liderul de la Beijing a făcut aceste declaraţii după ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a semnalat disponibilitatea iniţierii dialogului necondiţionat cu Phenianul. Însă Casa Albă a atras atenţia că nu vor avea loc negocieri până când Coreea de Nord nu îşi va corecta atitudinea.

La rândul său, Antonio Guterres, secretarul general ONU, a insistat ca regimul din Coreea de Nord şi alte ţări să respecte rezoluţiile Naţiunilor Unite. „Cel mai grav scenariu la care se poate ajunge este să intrăm în război prin acţiuni inconştiente”, a avertizat el.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a catalogat oferta de negocieri făcută de Rex Tillerson drept „un semnal foarte bun”, avertizând că un atac american asupra Coreei de Nord ar avea consecinţe devastatoare. „Credem că cele două părţi trebuie să înceteze agravarea situaţiei”, a subliniat liderul de la Kremlin.