Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a acuzat USR că ţine predici despre statul de drept dar, involuntar, ajută la consolidarea statului dirijat de procurori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei postări de joi pe pagina Facebook a UDMR, Porcsalmi Balint a menţionat că USR s-a adresat maghiarilor în limba lor maternă cu mesajul că Uniunea a trădat comunitatea maghiară prin susținerea reformei sistemului juridic.

„USR s-a adresat maghiarilor, miercuri, în limba maghiară, pe Facebook. Mesajul lor este clar: noi, cei de la UDMR, am trădat comunitatea maghiară prin susținerea reformei sistemului juridic. În opinia lor, acest demers <<scoate România de pe traseul european și euroatlantic și ne aruncă cu câțiva zeci de ani înapoi în istorie>>, deși nu este clar ce anume ar vrea să însemne această afirmație. Bun. Înțeleg că după campania electorală de anul trecut au simțit nevoia de a se adresa, din nou, maghiarilor în limba lor maternă. Sincer, m-am așteptat la altceva. M-am așteptat ca dragii mei colegi de la USR să-și prezinte argumentele bazându-se pe modificări și articole de lege. În schimb ni s-au prezentat presupuneri și calomnii și nici măcar un argument coerent. (…) Cred că cel mai trist este că dvs. țineți predici despre statul de drept dar, de fapt, involuntar, ajutați la consolidarea statului dirijat de procurori”, a arătat Porcsalmi.

Acesta a solicitat liderilor USR să precizeze care dintre amendamente i-au deranjat şi care articol de lege generează dependența politică a sistemului judiciar.

„În calitate de susținători ai asumării răspunderii, nu sunteți de acord cu răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor pentru erorile judiciare? Vreți ca cei care, prin deciziile lor iresponsabile, distrugând vieți omenești, să nu plătească pentru greșelile lor – la fel cum se întâmplă în cazul oricărui cetățean de rând? În calitate de campioni ai democrației, sunteți deranjați de faptul că vechii securiști sau noii agenți ai serviciilor de informații nu mai au dreptul să intre în magistratură? Ca militanți ai transparenței, sunteți deranjați de imposibilitatea secretizării acordurilor între serviciile de informații și procuratură? Considerați că prelungirea perioadei de intruire a magistraților de la 2 la 4 ani scoate România de pe traseul european și euroatlantic? Ar fi oare numirea procurorilor doar de către CSM un act de subordonare politică a sistemului judiciar? Până la urmă, care e adevărata problemă?”, s-a întrebat preşedintele executiv al UDMR.

Porcsalmi a susţinut că UDMR consideră că legile justiţiei sunt indispensabile în garantarea statului de drept, fiind introduse reglementări clare care, pentru prima dată, separă în mod realist competențele procurorilor și judecătorilor.

„Ori, dacă dvs. sunteți deranjați de acest aspect, ar fi timpul să spuneți lucrurilor pe nume! Funcționarea statului de drept, separarea puterilor în stat – nu doar pe hârtie, ci și în sălile de judecată – este esențială pentru comunitatea maghiară, pentru că aceasta este principala noastră garanție că drepturile noastre nu vor fi compromise, bunurile noastre nu vor fi confiscate. În concluzie, trebuie să admit că mi-a plăcut fraza care, din păcate, nu apare în textul în limba maghiară, și prin care afirmați că <<trăim împreună cu aceeași justiție>>. Sunt absolut de acord cu dvs, însă aș adăuga un mic detaliu: noi vrem să trăim împreună cu o justiție care să fie aceeași pentru toți”, a conchis Porcsalmi Balint.