Noul guvern al Austriei va întreprinde acțiuni în Europa pentru a ridica sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a conflictului din estul Ucrainei și va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor dintre Occident și Rusia, potrivit programului de guvernare pentru perioada 2017-2022, relatează Tass.

„Neutralitatea Austriei este un factor fundamental care ar trebui luat în considerare în toate acordurile internaționale. Implicarea în politica globală este inclusă în interesele naționale ale unui stat neutru. Austria, având în vedere legătura istorică, ar trebui să reprezinte un loc activ de dialog între Vest și Est și să formeze politica de detensionare dintre Occident și Rusia. Scopul nostru este cooperarea pozitivă pe continentul european. Austria va susține în mod activ eforturile de reducere a tensiunilor care au apărut în special în privința conflictului din Ucraina și a sancțiunilor și va depune eforturi pentru rezolvarea conflictului din Ucraina și din regiune”, se arată în programul susținut de către Cabinetul Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz devine cancelar al Austriei şi cel mai tânăr lider politic ales în Europa, în urma unui acord între Partidul Popular (OVP, centru-dreapta, conservator) și Partidul Libertății (FPO, extremă-dreaptă) pentru formarea noului guvern de la Viena.

150 de persoane și 38 de entități se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, din cauza implicării în anexarea ilegală a regiunilor Crimeea și Sevastopol de către Rusia.

Alte măsuri ale UE aflate în vigoare ca răspuns la criza din Ucraina includ: sancțiuni economice vizând anumite sectoare ale economiei ruse, în prezent în vigoare până la 31 ianuarie 2018; măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului, limitate la teritoriul Crimeei și al Sevastopolului, în prezent în vigoare până la 23 iunie 2018.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident. Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat.