Coreea de Nord este „în mod direct responsabilă” pentru atacul cibernetic cu virusul de tip ransomware WannaCry, din luna mai, în urma căruia au fost afectate companii și instituții publice din întreaga lume, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă, relatează site-ul agenției Reuters

„Atacul a fost masiv și a costat miliarde, și Coreea de Nord este direct responsabilă”, a afirmat Tom Bossert, consilier al președintelui Donald Trump pentru Securitate internă şi antiterorism, într-un comentariu publicat online de Wall Street Journal.

Bossert a mai indicat că oricine provoacă pagube Statelor Unite va fi tras la răspundere, însă nu a oferit detalii privind măsurile pe care Washingtonul ar putea să le impună împotriva Phenianului.

Consilierul prezidențial a mai afirmat că „WannaCry a fost nediscriminatoriu, nesăbuit”.

Autoritățile americane susțin „cu un grad foarte mare de încredere” că atacul cibernetic a fost executat de o entitate numită Grupul Lazarus, despre care se crede că lucrează pentru Coreea de Nord, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

Mai mulți experți în securitatea cibernetică, precum și autoritățile britanice, au ajuns deja la concluzia că Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi în România.

Atacurile cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, Deutsche Bahn şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Inițial, atacul a părut a fi un atac tipic cu un virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Ulterior, unii experți au ajuns la concluzia că cererea de răscumpărare avea rolul de a masca o intenție mult mai distructivă.