Românii sunt destul de tradiţionalişti în ceea ce priveşte locul de petrecere a Revelionului, potrivit rezultatelor unui sondaj, care arată că 60% dintre ei optează pentru propria locuinţă, având alături familia.

Potrivit acestui sondaj, 6 din 10 respondenți vor fi acasă în noaptea dintre ani și doar 1% dintre ei petrec Revelionul alături de prieteni.

Bărbații români au planuri mai diverse decât femeile cu privire la locul în care vor petrece Revelionul. Pe lângă petrecerea acasă, aceștia le aleg și pe cele date de prieteni, pe cele la munte şi pe cele în afara țării.

De cealaltă parte, româncele optează, mai degrabă, pentru un Revelion petrecut acasă.

Doar 4% dintre participanţii la acest sondaj spun că vor ieși din țară special pentru a sărbători Revelionul.

În mediul rural, 8 din 10 români optează pentru petrecerea Revelionului acasă, în timp ce 5 din 10 români din mediul urban aleg acest tip de petrecere.

Cum 6 din 10 români nu vor părăsi confortul locuinței pentru sărbătorirea Revelionului, nu este de mirare că aceștia vor păși în noul an alături de familie.

Doar 17% dintre români vor petrece împreună cu prietenii, iar o proporție mai mare a acestora se regăsește în rândul tinerilor cu vârsta mai mică de 25 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, românii preferă ca în noaptea dintre ani să fie alături de partenerul de viață.

Jumătate dintre români asociază noaptea de Revelion cu familia și doar 14% se gândesc la distracție.

Majoritatea românilor vor degusta preparate tradiționale românești (86%), în timp ce 1 din 10 români va opta pentru bucătăria internațională. Acestora li se vor alătura băuturi alcoolice precum vinul (38%) și șampania (34%). Există, de asemenea, o categorie de români ce nu va consuma alcool în noaptea dintre ani (31%).

Alegerea modului în care își vor petrecere Revelionul este strâns legată de bugetul alocat pentru această ocazie. 46% dintre respondenți alocă maximum 500 de lei pentru această noapte, iar 19% nu s-au hotărât încă privind suma pe care o vor cheltui. Bărbații susțin, într-un procent mai mare decât femeile, că vor aloca mai mult de 500 de lei pentru noaptea dintre ani. Acest buget poate fi explicat și de o eventuală deplasare a bărbaților într-un nou spațiu de petrecere.

Cei mai mulți români (58%) nu au superstiții de Anul nou. Totuși, pentru a avea noroc tot anul, o parte dintre români poartă culoarea roșie, țin bani în buzunar/geantă, își pun dorințe la miezul nopții sau consumă alimente care ar aduce noroc (de exemplu, pește, struguri).

La sondajul telefonic realizat în luna decembrie, de Cult Market Research, au participat 800 de persoane.