Premierul Mihai Tudose a declarat, sâmbătă, că introducerea unui nou timbru de mediu trebuie să urmărească o soluție pentru a încuraja introducerea în piață a mașinilor noi și eliminarea, pe cât se poate, a celor care poluează excesiv, afirmând nu trebuie înlocuită o taxă cu o altă taxă.

”Timbrul de mediu, așa cum era, a fost scos nu neapărat ca o dorință a guvernului de atunci, ci este o decizie a Curții Europene. Am vorbit cu doamna ministru a Mediului, a nivel de cabinet. Trebuie totuși să găsim o soluție pentru a încuraja introducerea în piață a mașinilor noi și să mai eliminăm pe cât se poate pe cele care … să mergi în spatele lor e mai bine noaptea, care poluează excesiv. Acel timbru de mediu nu era foarte bine echilibrat, în sensul că plăteai la fel și pentru o mașină care stătea. Trebuie să găsim mecanismul corect ca cel care poluează să plătească, să plătească și în funcție de cât poluează”, a declarat Mihai Tudose la Antena 3.

El a mai spus că intenția Guvernului nu este de a colecta bani la buget, ci de a împrospăta parcul auto.

”Să nu mai avem pe șosele rable. Dar aici avem alte mecanisme care există – ITP, Registrul Auto Român. Păi hai să le verificăm. Să eficientizăm și să normalizăm activitatea de acolo, să înăsprim condițiile acolo. Atunci e clar – esti tu cu rabla ta, de acord, o ții în garaj. S-a plecat greșit. Am vrut să înlocuim o taxă cu altă taxă. Eu nu vreau să înlocuiesc o taxă cu altă taxă, ci plec de la premisa că ne trebuie un parc auto modern. Poate găsim alte instrumente”, a mai spus premierul.