Casa Regală prezintă marți bilanțul vizitelor și evenimentelor din anul 2017, anunțând că toate cele 50 de vizite au fost făcute din fondurile personale ale Regelui Mihai. Declarația vine în contextul controverselor legate de proiectul privind statutul Casei Regale.

„50 vizite în comunități din țară (3xSăvârșin, 2xPloiești, 2xFocșani, Bacău, 3xIași, Constanța, Albești, Coroana, Cotu Văii, Alba Iulia, 5xCluj-Napoca, Călărași, Slobozia, Piscu, 6xSinaia, Târgu-Jiu, Mărășești, Mărăști, Oituz, Onești, Brașov, Arad, 4xTimișoara, 2xCurtea de Argeș, Sibiu, Micloșoara, Râmnicu-Vâlcea, Târgoviște, Sânnicolau Mare, Pecica, Câmpulung Muscel); 214 acțiuni publice în Capitală și în comunități din țară, pe teme militare, diplomatice, economice, educaționale, sociale, sportive, de sănătate, științifice și artistice”, se arată în bilanțul prezentat de Casa Regală.

La aceste vizite de adaugă opt vizite în străinătate (Anglia, Turcia – Summit-ul Marmara, Republica Moldova, Polonia, Franța – Soultzmatt, Bulgaria, Iordania, Elveția), toate fiind acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I, transmite sursa citată.

Raportul menționează că în 2017 au avut loc și trei evenimente regale cu mare impact public: Trenul Regal al Aducerii Aminte (Mărășești-Mărăști-Oituz, 11 iulie), unde au venit mii de oameni în cinci din gările țării; Garden Party de 10 mai, unde au luat parte mii de români din toate comunitățile locale ale României și din Republica Moldova; funeraliile Regelui Mihai, 16 decembrie 2017.

Palmaresul la 20 de ani de prezență publică a Familiei Regale (1997-2017), sărbătoriți în martie 2017, arată că au avut loc 10.000 de activități publice în țară; 315 vizite oficiale externe și 105 întâlniri cu șefi de Stat.

Informarea din partea Casei Regale vine în contextul discuțiilor privind proiectul depus de cei doi șefi ai Camerelor din Parlament privind statutul Casei Regale. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă care prevede recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.

„Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Premierul Mihai Tudose a ținut să precizeze însă că avizul Guvernului pentru proiectul de lege va fi unul negativ.

”Noi nu suntem monarhie. România, constituțional, este republică. Noi am recunoscut anumite merite fostului șef de stat, Regele Mihai. Să mă apuc acum să recunosc că este nu știu ce coroană pe aici… Iertați-mă, dar îmi vine, că nu am nici temei legal. Casa Regală este o fundație. Domniile lor doresc ca această fundație să capete statutul de fundație de interes național. Cu asta sunt de acord. Și Camera de Comerț și Industrie este tot un ONG de interes național”, a conchis premierul Tudose.

Tudose a declarat, în urmă cu câteva zile, că a discutat la RAAPPS să se facă o ofertă de chirie pentru Palatul Elisabeta Casei Regale, afirmând că urmașii Regelui Mihai ar avea resurse pentru plata acesteia, în condițiile în care ”li s-au retrocedat o mulțime de lucruri”.

”De ce să rămână în posesia Casei Regale? Pot să îl închirieze dacă își doresc. Eu am vorbit la Regia Autonomă a Protocolului de Stat, prin intermediul căruia statul deține imobilul, să le facă o ofertă de chirie, dacă doresc. Că dacă tot le trebuie, eu înțeleg că au de unde să plătească, că li s-au retrocedat o mulțime de lucruri. De ce să nu dăm palatul Camerei de Comerț și Industrii sau la alți copii ai unor foști șefi de stat?”, a spus premierul Tudose la România TV.

El a mai afirmat că Regele Mihai a primit în folosință Palatul Elisabeta în calitate de fost șef de stat.

” Și încă niște zeci de milioane pentru partea de funcționare a palatului și pentru servicii de suport. Exagerăm”, a adăugat premierul.