Stabilirea priorităților și a bugetului necesar, dar și studierea cu atenție a destinațiilor propuse sunt câteva recomandări ale specialiștilor din turism pentru ca în 2018 să călătorim mai mult și mai confortabil.

Astfel, dezvoltatorii portalului momondo.ro – un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte turistice -propun câțiva pași de urmat pentru îndeplinirea dorinței de a călători în 2018 către destinațiile dorite:

1. Setează prioritățile, descoperă colțuri de lume sau de țară pe care nu le-ai mai văzut și lasă-te surprins de noile perspective care îți ies în cale.

2. Definește obstacolele, gândește-te o clipă la câți bani ai nevoie pentru călătoria ta și la cum poți să-i obții. Sau ești într-un permanent conflict cu timpul? Dacă vrei mai mult timp pentru călătorii, ai nevoie este o planificare în profunzime. E mai simplu să-ți organizezi vacanțele din timp, când programul tău este încă flexibil și poți jongla cu responsabilitățile, decât atunci când te afli în mijlocul lor. Ai copii? Călătoriile sunt incredibil de educaționale și nu vor face decât să îl lege și mai mult de lumea înconjurătoare. Nu ai cu cine să călătorești? Nici n-ai idee cât de satisfăcătoare pot fi călătoriile de unul singur. Pe scurt: conturează până la capăt scenariul tău de călătorie și începe să-ți transformi provocările în subiecte pe care să le cercetezi în detaliu.

3. Alege unde vrei să călătorești. Fă o listă cu locuri după care îți strigă sufletul și permite-ți să visezi la ele o vreme. După ce ți-ai imaginat ce și cum, vine și timpul să le transformi în realitate. Alege una dintre destinații (sau mai multe), dar fii realist. Dacă îți dorești să călătorești pe cărări mai puțin bătătorite și mai degrabă necunoscute, verifică lista celor mai bune destinații alternative pentru vacanța de vară.

4. Economisește bani pentru călătorii. Dincolo de inspirație, avem nevoie de buget pentru călătorii, dar dificultatea nu-i nici pe jumătate atât de mare pe cât îți închipui. Trebuie doar să o iei pas cu pas. În primul rând, fă-ți o idee despre cât te-ar putea costa călătoria visurilor tale. Include prețurile la avion și la cazare, transportul de la fața locului și mâncarea. De asemenea, verifică costul mediu de viață în colțul respectiv de lume și calculează-ți banii de buzunar. După ce te-ai pus la punct cu numerele, începe să cântărești situația. Compară-ți veniturile cu cheltuielile, fixează-ți o limită lunară a bugetului și dă-ți seama cât ai putea să pui deoparte, o dată sau de două ori pe lună. N-ar fi rău nici să-ți cumperi un clasic porcușor roz și să pui banii la pușculiță. Și, ca să ții pasul cu realitatea, revizuiește planul economic în mod constant și vezi dacă are nevoie de ajustări.

5. Maximizează bugetul de care dispui. După ce ai învățat cum să reduci din cheltuieli, vezi dacă ai putea accesa venituri suplimentare. Poate ai lucruri prin casă pe care se adună praful și pe care le poți vinde. Când îți plănuiești călătoria caută „lucruri gratuite de făcut în…”, alege o cazare care are acces la bucătărie și descoperă piețele locale. Caută abonamente de transport mai ieftine pentru turiști și, înainte să pornești să vizitezi obiectivele locului, cumpără de la supermarket gustări și băuturi. În ceea ce privește biletul de avion, bagă de seamă că e întotdeauna mai ieftin să călătorești în timpul săptămânii și încă și mai ieftin după-amiaza.

6. Fă-ți timp pentru călătorii. Ți-ai ales destinația și ai deja o listă de lucruri pe care trebuie să le vezi. Ai făcut niște calcule rapide ca să-ți dai seama de cât ai avea nevoie în materie de bani și de timp. Și apoi îți revine gândul „la anu’ parcă sună mult mai fezabil”. Pentru a trăi experiențe incredibile, călătoriile nu au nevoie să fie nici lungi, nici scumpe. Planifică din timp și organizează weekenduri prelungite. Poți începe să descoperi lumea chiar și pentru trei zile petrecute în altă parte decât între granițele orașului. Important: nu încerca să vezi totul de prima dată. Alege câteva obiective pe care să le vizitezi și lasă-ți programul deschis pentru ce îți pregătește hazardul. Tot secretul stă în așteptările pe care le ai de la vacanța ta și în percepția asupra timpului. Numai dacă stai și numeri weekendurile îți dai seama că dispui de 104 zile libere pe an. Mai adaugă trei săptămâni de concediu și ajungi la trei luni pe care le poți dedica acestor călătorii. Asta fără să mai luăm în calcul sărbătorile legale.

7. Scoate ce e mai bun din resursele pe care le ai. Așadar, acum ai bani și ai timp. Următoarea etapă ține mai degrabă de finesse. Ia-o pe urmele oricărui călător cu experiență și cheltuiește cu cap: fii cu ochii în patru după reduceri și oferte pentru că asta e o cale sigură de a-ți maximiza oportunitățile de călătorie.

8. Devorează tot ce-ți pică în mână despre viitoarea ta destinație. Citește povești spuse de cei care au fost deja acolo, urmărește filme care vorbesc despre locul respectiv, răsfoiește ghiduri și articole și pregătește lista locurilor pe care vrei să le vezi. Probabil cel mai important lucru, citește romane care zugrăvesc o istorie a locului și închipuie-ți cum este să te afli acolo.

9. Unde-s doi puterea crește. Un prieten te-ar putea păstra bine pe linia de plutire – cineva cu care împarți aceleași interese și care ar fi fericit să-ți monitorizeze progresele. Dacă te definești mai degrabă drept un lup singuratic, strategia e cam aceeași. Setează-ți constant obiective pe termen scurt, fixează-ți deadline-uri și du-le la îndeplinire. Vei fi uimit cât de ușoară este planificarea unei călătorii dacă o iei pas cu pas și nu încerci să cucerești lumea dintr-un singur salt.

Portalul momondo.ro este un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto la nivel global. Momondo are birourile în Copenhaga și este prezent în peste 30 de piețe internaționale. Aplicațiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. Momondo este parte din KAYAK, companie independentă în cadrul Priceline Group.