Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari, urmând ca la admiterea în Institutul Medico-Militar să fie scoase la concurs 100 de locuri, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, către MEDIAFAX.

”În urma analizelor privind resursa umană specializată în domeniul medico-militar, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari. În anul de învățământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de școlarizare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAPN către MEDIAFAX.

MAPN a precizat că ministrul Mihai Fifor a discutat cu ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, care a înțeles demersul MApN și a oferit tot suportul necesar.

Locurile vor fi repartizate după cum urmează: 80 pentru specialitatea medicină de familie, 10 locuri pentru farmacie și 10 pentru stomatologie, potrivit sursei citate.

În cazul în care cele două catedre ale Institutului Medico-Militar, București și Târgu-Mureș, nu vor putea asigura formarea celor 100 de medici militari, se va lua în calcul colaborarea și cu alte centre universitare de prestigiu din România.

”Această măsură vine, în principal, să acopere necesitățile operaționale ale Armatei României și oferta scăzută de specialişti în domeniul medical la nivel național”, precizează MAPN.

Pentru formarea unui medic specialist militar este nevoie de 10-15 ani de pregătire (6 ani facultate, 4-7 ani rezidențiat, la care se adaugă modulele de pregătire medicală de urgență și operațională).