Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a declarat că discuțiile sale cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au fost „deschise” bazate pe „respect reciproc”, deși cei doi oficiali nu au fost de aceeași părere pe toate subiectele, informează site-ul postului Dpa.

Cei doi miniștrii s-a întâlnit, sâmbătă, în Germania, pentru a încerca să detensioneze relațiile între Berlin și Ankara.

Legăturile între cele două state NATO s-au deteriorat puternic în ultimii ani, în special după ce, în urma tentativei eşuate de lovitură de stat din Turcia, autorităţile de la Ankara au declanşat o amplă campanie de pedepsire a persoanelor suspectate că ar fi participat la această acţiune.

Măsurile represive luate de Ankara, care au vizat inclusiv jurnalişti străini, unii cu cetățenie germană, au provocat o reacţie dură din partea multor ţări europene.

„Ne-am luat angajamentul să facem tot ce este posibil pentru a depăși dificultățile din relațiile germano-turce”, a declarat Gabriel, care l-a găzduit pe în locuința sa din orașul Goslar.

Oficialul turc a avertizat în legătura cu amenințarea ori ținerea de prelegeri Ankarei, afirmând că: „Acestea nu sunt metode bune, după părerea noastră”.

Cavusoglu a făcut apel la legături economice mai profunde, bazate pe „dialog, înțelegere reciprocă și cooperare”.

Discuția între cei doi miniștrii a avut loc după întrevederea, la Paris, a președintelui turc Recep Erdogan cu omologul său francez, Emmanuel Macron, care a avertizat că nu există nicio șansă ca Ankara să adere la UE având în vedere situația drepturilor omului după tentativa eșuată de lovitură de stat.

În luna septembrie 2017, cancelarul Angela Merkel a criticat dur acţiunea autorităţilor turce de a aresta alţi mai mulți cetăţeni germani, inclusiv un jurnalist turco-german al cotidianului Die Welt. Berlinul susține că aceștia sunt închiși din „motive politice”.

Merkel a mai afirmat că, în actualele condiţii, nu vede oportună continuarea discuţiilor cu Ankara privind participarea la uniunea vamală a UE şi nu consideră drept posibilă aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Turcia a acuzat Germania că oferă refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat din 2016. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

Mai mult, după ce Berlinul a refuzat anul trecut să permită accesul unor politicieni turci în Germania cu ocazia campaniei pentru referendumul privind extinderea prerogativelor președintelui Erdogan, Ankara a acuzat Berlinul că utilizează metode „naziste”.