Uniunea Europeană îl va invita, cât mai curând, pe ministrul de Externe al Iranului să discute despre recentele proteste antiguvernamentale, a declarat, duminică, ministrul de Externe german Sigmar Gabriel, informează site-ul agenției de știri Reuters.

„Împreună cu șefa diplomației Uniunii Europene (Federica Mogherini), am fost de acord să îl invităm pe ministrul de Externe iranian săptămâna viitoare, dacă e posibil”, a declarat Sigmar Gabriel pentru presă, fără a oferi mai multe detalii.

Până acum, 21 de persoane au murit și alte câteva sute au fost arestate în urma protestelor antiguvernamentale, izbucnite pe 28 decembrie, din cauza economice și politice.

„Am afirmat foarte repede că susținem libertatea de a protesta și că statul ar trebui să susțină, de asemenea, asta”, a adăugat ministrul de Externe german.

Cu toate acestea, Sigmar Gabriel a afirmat că nu îl va urma pe președintele american Donald Trump, care a promis iranienilor că îi va ajuta să dea jos Guvernul.

Liderul SUA a folosit protestele ca dovadă a punctelor slabe ale acordului nuclear din 2015.

În acest context, Germania și Franța au îndemnat restul statelor să nu folosească protestele din Iran drept o armă.

Vineri, Francois Delattre, ambasadorul Franței la ONU, a declarat, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate, că recentele conflicte din Iran nu reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale.