Incapacitatea autorităților de a accesa datele de pe dispozitivele electronice din cauza aplicațiilor criptate este „o chestiune urgentă de siguranță publică”, a declarat marți directorul FBI, Christopher Wray, relatează site-ul agenției Reuters.

FBI-ul nu a reușit să acceseze informațiile de pe aproximativ 7.800 de dispozitive, până la 30 septembrie, deși a folosit toate instrumentele legale.

„Este o chestiune urgentă de siguranță publică, care are un impact mare în fiecare zonă de activitate a agenției. O soluție nu este atât de clară”, a spus Wray, în cadrul unei conferințe la New York pe tema securității cibernetice.

Companiile de tehnologie și mai mulți experți din domeniul securității digitale susțin că încercările FBI de a solicita decriptarea dispozitivelor în cadrul anchetelor ar dăuna securității pe internet și ar favoriza activitatea hackerilor.

Aplicații mobile precum WhatsApp și Telegram folosesc tehnologii de criptare privind trimiterea mesajelor. Unul dintre principalii suspecți din atacurile teroriste de la Bruxelles din 22 martie 2016 ar fi folosit WhatsApp.

Directorul Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) a declarat că atacurile teroriste de la Paris „nu ar fi avut loc” dacă nu s-ar fi folosit mijloace criptate.