Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că ”o ușoară inflație” de 1,5-2% este benefică pentru creşterea economică, afirmând că nu vede niciun motiv de îngrijorare cu privire la creșterea dobânzii decisă de BNR.

”Japonia s-a luptat ani de zile să pună economia pe inflaţie. O uşoară inflaţie de 1,5-2% este benefică pentru creşterea economică. Nu cred că suntem într-un pericol de a avea o rată a inflaţiei care să depăşească media europeană şi care să afecteze funcţionarea economiei până la urmă, şi numai funcţionarea economiei, ci şi afectarea veniturilor personale”, a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, solicitat să comenteze evaluarea făcută de BNR și decizia de a majora rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu vede niciun motiv de îngrijorare cu privire la creșterea dobânzii de politică monetară decisă de BNR.

”Sunt prevederi legate de indexarea anumitor obligaţii ale statului şi ale guvernului faţă de cetăţeni în funcţie de rata inflaţiei şi acest lucru funcţionează foarte bine. Deci economia românească este o economie care are o performanţă foarte bună de creştere economică, o creştere care ar putea să se bazeze (…) într-o măsură cât mai mare pe investiţii. Acelaşi lucru l-a spus şi Banca Naţională. Susţin această idee şi cred că economia românească cred că îşi va continua acest curs pozitiv şi ascendent şi în anii următori. Nu văd în momentul de faţă un element de îngrijorare legat de creşterea dobânzii decisă de BNR”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.