Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că problema autonomiei Ținutului Secuiesc este discutată de ”foartă multă vreme” și că este deschis dialogului, afirmând că în ceea ce privește drepturile minorităţilor România este un exemplu pozitiv în Europa.

”Problema autonomiei Ţinutului Secuiesc este o problemă despre care discutăm în România de foarte multă vreme. Nu ştiu dacă are această decizie vreo legătură cu faptul că anul acesta sărbătorim Centenarul sau nu. (…) cred că România în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor este un exemplu pozitiv în toată Europa şi lumea democratică. Nu suntem deficitari la capitolul drepturile privitoare la minorităţi. Sunt deschis dialogului oricând cu toţi cetăţenii României, evident, şi cu cei care aparţin minorităţii maghiare”, a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, solicitat să comenteze declarația comună semnată de UDMR, PPMT şi PCM privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Liderii celor 3 formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat, luni, o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi ”codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identităţii etnice, a culturii şi limbii maghiare pe pământul natal.