fbpx

Volumul „Arme matematice de distrugere”, nominalizat la National Book Awards, lansat la Nemira

spot_imgspot_img

Volumul „Arme matematice de distrugere”, de Cathy O’Neil, inclus pe lista de bestseller-uri a publicației The New York Times și nominalizat la National Book Awards în 2016, va fi lansat într-un eveniment care va avea loc pe 16 ianuarie, în București, potrivit editurii Nemira.

Cartea, apărută în colecția Anticipația de popularizare a științei, va fi lansată marți, de la ora 19.00, la Seneca AntiCafe.

Cathy O’Neil, fostă jurnalistă la The Wall Street Journal, avertizează în această carte că modelele matematice care ne organizează viețile – școlile la care mergem, împrumuturile la bancă, asigurările – sunt opace, nereglementate și incontestabile, chiar dacă greșesc. Și, ce este mai rău, ele hrănesc discriminarea, într-un „cocteil toxic pentru democrație”. Autoarea folosește câteva exemple de algoritmi și anecdote din viața de zi cu zi, adresându-se cititorilor fără formare în științe exacte și ilustrând alunecările etice și morale ale unui sistem automatizat.

Într-o epocă în care cele mai multe aspecte ale vieților oamenilor cad sub incidența datelor analizate automat, este necesar să se înțeleagă mecanismele și să se chestioneze modelele. Cititorii pot descoperi astfel latura întunecată a „Big Data”.

„Autoarea cunoaște puterea și riscurile modelelor matematice, dar are și darul analogiei, ceea ce o face una dintre cele mai competente comentatoare ale folosirii datelor ca arme”, a scris despre acest volum The New York Times Book Review.

„Este un manual pentru cetățeanul secolului al XXI-lea și reușește exact acolo unde «Big Data» eșuează – este accesibil, critic, relevant și cu un aer de urgență și necesitate”, sunt de părere și cei de la Financial Times.

Cartea a fost nominalizată în 2016 la prestigioasele National Book Awards din SUA, în categoria dedicată non-ficțiunii.

spot_imgspot_img

Ultimele articole

Articole similare

spot_imgspot_img