Bogăția țării – calculată după activele nete ale cetățenilor ca parte din venitul disponibil – a rămas la fel ca acum cinci ani, chiar dacă economia României a avut cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, arată o analiză publicată duminică de Bloomberg.

„Beneficiile vieții în economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană ar putea să nu mai dureze prea mult pentru români. În pofida faptului că Guvernul a mărit într-un mod extravagant salariile din sectorul public și a redus impozitele, bogăția țării balcanice – calculată după activele nete ale cetățenilor ca parte din venitul disponibil – rămâne la fel ca acum cinci ani”, arată Bloomberg.

„Pentru unii (n.n.- dintre români), câștigurile acoperă doar cheltuielile esențiale de zi cu zi, inclusiv alimente și haine – lucru de înțeles într-o țară a cărei condiții de viață se află printre cele mai grele din UE (…) Puțini români își investesc profitul în active pe termen lung, cum ar fi apartamentele” mai arată sursa citată.

Contactat de Bloomberg, Florian Libocor – economistul-șef al BRD Groupe Societe Generale SA din București – a declarat că oamenii se comportă ca și cum facilitățile acordate de guvern vor continua pe termen nelimitat. „Cetățenii nu au acumulat avere în ultimii ani. Și-au crescut gradul de îndatorare pe baza așteptărilor pozitive. Mulți oameni nu au așteptat nici măcar să vadă dacă promisiunile se materializează și au consumat mai mult, dar au acumulat și alte datorii. La un moment dat, o corecție este inevitabilă”, a spus Libocor.

„UE estimează că economia României va crește cu 4,4% în 2018 după ce în 2017 a depășit creșterile celorlalte țări din blocul comunitar. Dar apar primele semne ale unei presiuni asupra cetățenilor: inflația s-a apropiat de 4% în decembrie, iar banca centrală a început deja să majoreze ratele dobânzilor, care fuseseră blocate la un nivel minim record începând cu anul 2015. S-ar putea să fie deja prea târziu să economisească suficienți bani pentru a amortiza o eventuală lovitură”, mai arată Bloomberg.