Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Statele Unite că intenţionează să creeze o „armată teroristă” în Siria, avertizând că Turcia va distruge un contingent kurd susţinut de Washington.

Administraţia Donald Trump a anunţat duminică un plan de creare a unei „forţe pentru protecţia frontierelor”, în scopul apărării teritoriilor din nordul Siriei aflate sub controlul grupurilor insurgente kurde susţinute de Statele Unite.

Administraţia Bashar al-Assad a ameninţat că va distruge noua forţă şi va alunga trupele americane de pe teritoriul Siriei. Rusia consideră că iniţiativa este parte a unui plan care are ca scop destrămarea Siriei şi plasarea unor teritorii sub control american.

Cele mai dure critici au venit din partea preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Un stat pe care noi îl numim aliat insistă pentru formarea unei armate teroriste la frontierele noastre. Care ar fi ţintele acestei armate teroriste în afară de Turcia? Avem misiunea de a strangula această forţă înainte de a se naşte”, a atras atenţia liderul de la Ankara.

Turcia consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliaţi ai mişcării insurgente separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Iată ceea ce le transmitem aliaţilor noştri: nu vă puneţi între noi şi organizaţii teroriste, altfel nu vom fi responsabili de efectele nedorite. Operaţiunile noastre vor continua până când nu va mai rămâne niciun terorist lângă frontierele Turciei”, a insistat Erdogan.