Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat, sâmbătă, în orașul Galați, la manifestări participând zeci de persoane. Monumentul reprezintă reconstruirea altuia mai vechi, distrus de comuniști, şi a costat peste 300.000 de lei.

”Monumentul Apărătorii Galațiului 7-9 ianuarie 1918” a fost construit în zona centrală a orașului. Acesta este realizat din mai multe module fabricate într-un atelier din București. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat în Galați în perioada interbelică și care a fost distrus de comuniști.

Monumentul a fost comandat de Consiliul Județului Galați și a costat peste 300.000 de lei.

”Consiliul Județului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Apărătorii Galațiului 7-9 ianuarie 1918 care este așezat la Stirex. Conform planului, suprafața monumentului este de 20 mp, are înălțimea de 5,25 metri, cu tot cu vulturul situat în vîrf, iar soclul este luminat. Construcția a costat 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galați. Este practic reconstruirea unui vechi monument, este o replică făcută de o echipă de specialiști. Vechiul monument a fost distrus în perioada comunistă”, au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Biroului de presă al CJ Galați.

Monumentul a fost inaugurat în anul în care se sărbătorește împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. De aceea, autoritățile locale au organizat o ceremonie cu mult fast. Circulația auto pe cel mai mare bulevard al orașului a fost blocată pe parcursul dimineții deoarece în jurul monumentului s-au desfășurat slujbe religioase, momente artistice și oficiale.

De asemenea, acolo a avut loc o demonstrație de reconstituire istorico-militară care a cuprins prezentarea echipamentului de epocă, a drapelului şi a armamentului, mânuiri de armă, ceremonia de depunere a jurământului militar conform regulamentelor din anul 1918 și o scurtă simulare de bătălie.

La final, în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial, au fost trase trei salve de infanterie.

Bătălia pentru Galați a avut loc la finalul Primului Război Mondial. Între 7 și 9 ianuarie 1918 mai multe unități ale armatei ruse au înconjurat și bombardat orașul Galați cu scopul de a-l cuceri și jefui. Asta deși rușii și românii erau aliați, iar inamicii nemți se aflau la câțiva kilometri distanță pe malul Siretului. În această confruntare au conlucrat marina, trupele terestre şi aviaţia Armatei Române, reprezentând un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

500 de soldați, marinari și pompieri români au învins armata rusă formată din circa 12.000 de soldați, membri ai unității de elită Divizia 9 Siberiană. În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.