Ministrul Mediului din România, Grațiela Gavrilescu, spune că statele convocate de Comisia Europeană pe tema calitățității aerului, inclusiv România, nu au altă soluție decât aceea de a se conforma, menţionând că, potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le aparţine primarilor.

„Potrivit legii, responsabilitatea calității aerului le revine, direct, primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea și monitorizarea acesteia. Din această perspectivă, am avut întâlniri și am purtat corespondență oficială cu edilii marilor aglomerări urbane și i-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătății locuitorilor din orașele dumnealor și pentru evitarea situației ca României să i se impună sancțiuni de către CE”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În acest sens, ministrul spune că a avut întâlniri şi a purtat corespondenţe cu primarii marilor aglomerări urbane.

„I-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătății locuitorilor din orașele dumnealor și pentru evitarea situației ca României să i se impună sancțiuni de către CE. Chiar la începutul săptămânii trecute, am avut o astfel de întâlnire de lucru, la sediul Ministerului, cu doamna Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, la care au participat și specialiștii noștri și cei din Primărie, o întâlnire foarte bună, in care am stabilit ținte, priorități și termene concrete pentru investiții și proiecte ce vor avea ca efect reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îmbunătățirea calității aerului. (…) Am credința că voi primi semnale pozitive și de la Consiliul Județean Brașov- Primăria Brașov și că, în sfârșit, și Primăria Iași se va conforma în ceea ce privește elaborarea Planului de calitate a aerului și a punerii în aplicare a acestuia, pentru că nu e de glumă”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Ministrul susţine că reuniunea programată pentru 30 ianuarie, la Bruxelles, pe tema calităţii aerului, unde au fost convocaţi miniştrii Mediului din nouă ţări europene, inclusiv din România, este binevenită.

„Vom putea prezenta progresele făcute de România și termenele realiste pe care ni le putem asuma și sunt sigură că dacă și primarii vor înțelege că situația este extrem de serioasă și că, așa cum ați observat, dacă nici state membre cu vechime în UE, ca Germania, Spania, Franţa, Italia, nu sunt <<iertate>>, altă soluție decât aceea de a ne conforma nu avem”, susţine Gavrilescu.

„Calitatea aerului este o prioritate a Ministerului Mediului, asumată prin Programul de guvernare. Chiar din primul meu mandat, în 2015, am inițiat toate demersurile pentru punerea la punct a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului, pentru achiziții de echipamente mobile și pentru informarea corectă, în timp real, a tuturor cetățenilor. Din păcate, abia în 2017 am putut finaliza aceste demersuri, 2016 fiind un an în care guvernul tehnocrat nu a dorit să își asume nicio decizie notabilă în domeniul protecției mediului”, a mai spus ministrul.

Comisia Europeană va organiza, pe 30 ianuarie, la Bruxelles, o reuniune pe tema calităţii aerului, fiind convocaţi miniştrii Mediului din nouă ţări europene, inclusiv din România, care riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare din cauza poluării.

„Într-un ultim efort pentru găsirea soluţiilor la problema gravă a poluării aerului în Uniunea Europeană, comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, a invitat miniştrii din nouă ţări europene la Bruxelles pe 30 ianuarie. Cele nouă state membre – Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie – riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare pentru depăşirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului. Reuniunea oferă statelor membre oportunitatea de a demonstra că vor fi luate măsuri suplimentare adecvate pentru redresarea fără întârziere a actualei situaţii şi pentru conformarea cu reglementările europene”, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Această reuniune pe tema calităţii aerului a fost convocată din trei motive. Pentru protejarea cetăţenilor. Pentru a clarifica faptul că dacă nu vor fi îmbunătăţiri ale calităţii aerului vor apărea consecinţe juridice. Pentru a le reaminti statelor membre că acest pas este sfârşitul unei perioade lungi, unii ar spune prea lungi, de oferte pentru asistenţă, consultanţă şi avertizări”, afirmă Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime şi Pescuit.

„Principala noastră responsabilitate la Comisia Europeană este pentru milioanele de europeni – tineri şi bătrâni, bolnavi şi sănătoşi – care au de suferit din cauza calităţii proaste a aerului. Părinţii unui copil care suferă de bronşită ori fiica unei persoane care are afecţiuni pulmonare vor să observe îmbunătăţirea calităţii aerului cât mai curând. Pentru ei, planurile de acţiune pe 10-12 ani ori ineficiente nu au nicio utilitate”, subliniază comisarul UE.