fbpx

Proteste în Grecia împotriva folosirii denumirii „Macedonia” de către regimul de la Skopje

spot_imgspot_img

Sute de mii de greci au protestat, duminică, în orașul nordic Salonic împotriva folosirii denumirii „Macedonia” de către regimul de la Skopje, relatează site-ul agenției Reuters.

Aproximativ 300.000 de persoane s-au strâns în centrul celui mai mare oraș din regiunea greacă Macedonia. Sunt cele mai importante proteste din Grecia din ultimii ani.

Demonstranții au fluturat steaguri ale Greciei, au intonat imnul național și au afișat pancarte cu mesajul „Există o singură Macedonia și se află în Grecia!”. La acțiune au participat și clerici greci.

„Nu vom renunța la denumirea de Macedonia chiar și în cazul în care restul planetei nu va susține această cauză”, a precizat unul dintre organizatorii protestelor.

Regimul de la Atena susține că denumirea fostei republici iugoslave reprezintă o revendicare teritorială a regiunii Macedonia din nordul Greciei. Ambele state au convenit în această lună să rezolve disputa la nivelul Națiunilor Unite.

Premierul grec Alexis Tsipras consideră că soluționarea acestui conflict ar reprezenta un succes pentru întreaga regiune.

„Este absolut neîntemeiat și absurd din punct de vedere istoric să dorim exclusivitate pentru Macedonia. Dar este rezonabil ca denumirea <<Macedonia>> să fie inclusă într-un nume compus, cu o calificare geografică sau cronologică, pentru toate utilizările, pentru a stabili în mod clar că nimeni nu revendică pământul sau istoria altor popoare”, a spus Tsipras.

Pe fondul conflictului care datează de 25 de ani, Grecia a blocat încercările Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) – cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori – de a adera la NATO şi la Uniunea Europeană. Republica Macedonia și-a declarat independența în anul 1991 și a reușit să evite violențele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

spot_imgspot_img

Ultimele articole

Articole similare

spot_imgspot_img