fbpx

Mai multe personalități franceze se opun amplasării în Paris a unor lalele create de Jeff Koons

spot_imgspot_img

Mai multe personalități franceze, precum regizorul Olivier Assayas și fostul ministru al Culturii Frédéric Mitterrand, se opun proiectului de amplasare în Paris a unei lucrări de artă, în forma unor lalele, pe care artistul american Jeff Koons a donat-o municipalității, informează nouvelobs.fr.

„Nu «cadoului» lui Jeff Koons”, este titlul unui articol apărut luni în publicația Libération, semnat de mai multe personalități culturale ale Franței.

„Proiectul este șocant, din motive diverse”, spun semnatarii, potrivit cărora Koons, în vârstă de 63 de ani, a devenit „simbolul unei arte industriale, spectaculare și speculative”, iar „atelierul său și cei care îi intermediază lucrările sunt multinaționale ale luxului extrem”.

În 2013, o sculptură de Jeff Koons, înaltă de 3,6 metri, reprezentând un câine, realizată din oţel, a fost vândută cu preţul record de 58,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s, devenind astfel cea mai scumpă operă creată de un artist în viaţă.

Pe 21 noiembrie 2016, Koons și-a anunțat intenția de a oferi orașului Paris „Bouquet of Tulips”, o operă originală și monumentală care se dorește a fi „simbolul amintirii”, după atentatele teroriste care au avut loc în noiembrie 2015 în capitala franceză.

Lucrarea are o înălțime de aproape zece metri, este din bronz, oțel și aluminiu și reprezintă o mână ținând niște lalele multicolore.

Potrivit semnatarilor articolului, lucrarea, evaluată la 3 milioane de euro și finanțată din surse private, este în curs de realizare la o uzină din Germania.

Lalelele ar trebui să fie amplasate în fața Musée d’Art Moderne și a Palais de Tokyo, a anunțat primăria în 2016.

La momentul respectiv, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a fost de părere că lucrarea arată legătura irevocabilă dintre Paris și SUA.

Din contră, semnatarii articolului spun că „alegerea operei și mai ales amplasarea, fără legătură cu tragicele evenimente invocate și localizarea acestora, par suprinzătoare, dacă nu oportuniste, cinice”. „Prin impactul vizual, dimensiunea uriașă și amplasarea ei, această sculptură bulversează armonia actuală între coloanele muzeului și Palais de Tokyo și perspectiva asupra Turnului Eiffel”, mai spun autorii articolului, printre care se mai numără artiștii Christian Boltanski și Jean-Luc Moulène, designerul Matali Crasset, producătorul de film și colecționarul Marin Karmitz și deputatul Emilie Cariou, vicepreședinte al comisiei de finanțe.

Jeff Koons, născut pe 21 ianuarie 1955, este un artist conceptual american, cunoscut pentru reproducerile la scară largă a unor obiecte banale, cum ar fi animale confecţionate din baloane. Caracteristicile principale ale operelor sale constau în utilizarea unei cromatici pure, intense, dar şi a unor materiale de cele mai multe ori de factură neconvenţională. Unii critici observă în arta acestuia elemente specifice de kitsch şi o atitudine comercială de factură cinică.

spot_imgspot_img

Ultimele articole

Articole similare

spot_imgspot_img