O sută de ii tradiționale din toate regiunile țării au fost prezentate, miercuri seara, la Galați, într-o paradă organizată pentru a marca Mica Unire. La evenimentul „Uniți în Flori de RomânIE” au participat sute de oameni, încântați de costumele populare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul paradei „Uniți în Flori de RomânIE” au fost prezentate 100 de costume populare autentice cu vechimea cuprinsă între 70 și 140 de ani din colecția etnografică Flori de ie, acestea fiind îmbrăcate de fete din România și din Republica Moldova, care au defilat pe ritmuri ale muzicii de odinioară.

„Costumele fac parte din colecţia etnografică Flori de Ie. Am costume din Arad, Beiuş, Caransebeș, Oltenia, Gorj, Mehedinți, de peste tot…Sunt diverse şi frumoase. Am luat în calcul să scot în evidenţă vechimea costumelor, sunt costume cu o vechime de 70-140 de ani. Anul trecut, pe 24 ianuarie, am fost la Palatul Culturii din Iași, iar acum am venit la Galaţi, unde parada este cu o sută de fete, pentru că este anul centenar. Am venit la Galaţi pentru că am fost invitaţi şi pentru că Româmia nu este doar la Iaşi sau Bucureşti, România este peste tot şi cred că este bine ca măcar o dată pe an să ne readucem aminte de înaintaşii noştri şi de ce au înfăptuit ei pentru ca noi să fim astăzi aşa cum suntem”, a explicat fondatorul colecției Flori de Ie, Cristina Chiriac.

Sute de gălățeni au participat la paradă și a spus că sunt încântați de costumele populare.

Flori de Ie promovează tradiția, arta și valorile românești peste tot în lume. Colecția cuprinde peste 150 de costume tradiționale românești, unice, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic.

Piesele tradiționale provin din toate colțurile țării și fiecare are propria sa poveste.

Până în prezent, colecția a fost prezentată și în Londra, Viena, New York, Moscova, Abu Dhabi, Shanghai, Dubai, Tokyo și Chișinău.