Cele două maimuțe au fost clonate folosind aceeași tehnică utilizată în urmă cu două decenii pentru a crea oaia Dolly, astfel trecând peste o barieră tehnică despre care se crede că ar putea deschide calea clonării ființelor umane, informează site-ul agenției de știri Reuters.

Zhong Zhong și Hua Hua, două maimuțe macac cu coadă lungă identice, născute în urmă cu opt și șase săptămâni, sunt primele primate clonate dintr-o celulă non-embrionară.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe din Shanghai, din cadrul Academiei chineze de Științe, au comunicat că realizarea lor ar trebui să fie un catalizator pentru cercetarea medicală prin faptul că face posibilă studierea maladiilor în rândul populațiilor genetic uniforme de maimuțe.

Pe de altă parte, realizarea oamenilor de știință chinezi sugerează că ar putea fi fezabilă inclusiv clonarea oamenilor.

„Oamenii sunt primate. Deci, pentru clonarea speciilor de primate, inclusiv a oamenilor, bariera tehnică este acum depășită”, a declarat Muming Poo, care a ajutat la supervizarea programului desfășurat la institutul chinez.

„Motivul… (pentru care) am rupt această barieră este de a produce modele de animale care sunt utile pentru medicină, pentru sănătatea umană. Nu există intenția de a aplica această metodă în cazul oamenilor”, a completat cercetătorul.

Animalele identice din punct de vedere genetic sunt folositoare în cercetarea întrucât variabilitatea genetică în cazul animalelor care nu sunt clonate poate complica experimentele medicale.

Cele două maimuțe cresc normal, iar cercetătorii spun că se așteaptă ca în perioada următoare să se nască noi clone de maimuțe macac.

După experimentul Dolly din 1996, când cercetătorii britanici au clonat o oaie, oamenii de știință au clonat peste 20 de specii animale, inclusiv vaci, porci, câini, iepuri, șoareci și șobolani.

Activiștii pentru drepturile animalelor au condamnat experimentele de clonare.

„Deoarece clonarea are o rată de eșec de cel puțin 90%, aceste două maimuțe reprezintă tortură și moarte la o scară enormă”, a declarat Kathy Guillermo, vicepreședinte al organizației People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).