Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone Nacu, acum Nacou – având și cetățenia franceză pe lângă cea română, a propus autorităților organizarea unui Raliu al Mării Negre, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.

Prezent la Constanța, Dorel Nacou a declarat, presei, că la finalul Regatei Mini-Transat 2017 a decis să propună autorităților române organizarea unei competiții în Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri.

„Am decis să propun colegilor de la Clubul Nautic Român ca împreună cu autoritățile, federația de yachting şi cluburile româneşti să susțină proiectul realizării unei competiții internaționale pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri, momentul fiind unul care poate să afirme atât identitatea națională şi vocația maritimă a României, cât şi solidaritatea, forța şi competența navigatorilor români, proprietari de veliere. Şi cred cu toată convingerea că un astfel de proiect ar putea să fie depus pentru finanțare la Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identității Naționale. De asemenea, mai cred că dacă noi românii înțelegem valoarea unui astfel de proiect şi ne motivăm, vor veni alături de noi şi vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina şi poate camarazii din Franța, ei putând să aprecieze foarte mult o astfel de cursă pe Marea Neagră, despre care se știe că este o mare foarte dură, foarte grea pentru navigație, cu schimbări imprevizibile de vânt şi furtuni iscate din senin”, a declarat yachtmanul român.

Proiectul organizării „Raliului Mării Negre”, vizează o regată de anduranță, cu mai multe clase de ambarcațiuni, între porturile Constanța şi Batumi, din Georgia, competiția fiind proiectată să se desfășoare pe un segment din Drumul Mătăsii, care străbate Marea Neagră pe toată lungimea ei între punctele cardinale Est şi Vest.

„Proiectul poate constitui suport pentru dezvoltarea circulației turistice în zonă cu ocazia competițiilor nautice”, a mai spus Dorel Nacou.

Dorel Nacou locuiește de 26 de ani în Franța, la Marsilia, unde a ajuns la 20 de ani. Legitimat la Clubul Nautic Român, el este primul navigator român care a traversat Atlanticul solitar, la bordul unui velier, cursa fiind finalizată anul trecut, chiar de Ziua Națională a României.

După ce a ajuns la Marsilia, Dorel Nacou povestește că, neavând nicio pregătire profesională, a făcut o școală profesională de construcții navale unde s-a calificat ca charpentier de marine, adică ceea ce face un marangoz.

„Tot la Marsilia am cunoscut yachtingul, pentru că în timpul liber colegii mei de muncă, prietenii francezi, asta făceau şi așa ne-am adunat împreună şi am legat o relație şi mai strânsă, prin sportul cu vele”, spune el.

În 2007 a descoperit Clasa Mini, cu bărci de 6,5 metri transoceanice, şi atunci a făcut prima cursă în Mediterană, pentru ca, zece ani mai târziu, să participe, pentru prima oară sub steag românesc, la o cursă transoceanică.

„Anul trecut am participat la Cursa Mini-Transat, regată transoceanică de mare anduranță, unde am concurat tot la Clasa Mini – Prototip, între La Rochelle (Franța) şi Le Marin (Insulele Caraibe) cu escală la Las Palmas. Acum a fost şi prima dată când am participat într-o competiție sub naționalitate română”, a mai povestit yachtmanul.

El a atins punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, pe 1 Decembrie 2017 la ora 02.40 – ora Bucureștiului, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica.

Nacou a fost ultimul concurent sosit din cursă al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangère, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip, după ce a parcurs 5.000 de mile marine, dar este primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiție oficială.