Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Guvernul Dăncilă preia ”din start și factura eșecului celor două guverne anterioare”, propuse tot de PSD-ALDE, afirmând că membrii Cabinetului au obligația să depună toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal.

”Vă începeți, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice și administrative făcute de precedentele două cabinete.Preluați, așadar, din start și factura eșecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, și aveți, cu atât mai mult, obligația să depuneți toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după ce membrii noului Guvern au depus jurământul, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a afirmat că PSD-ALDE a irosit prea mult timp și a ratat numeroase oportunități pentru că a ignorat promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală.

”S-a irosit prea mult timp și s-au ratat numeroase oportunități tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind creșterea prosperității cetățenilor și servirea binelui comun au fost ignorate încă de la început”, a spus Iohannis.

Președintele României a afirmat că situația creată a generat numeroase efecte negative în economie și societate, iar ”lucrurile trebuie îndreptate urgent”.

”În domeniul politicii fiscale, schimbările anunțate și operate au bulversat populația și mediul de afaceri. În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaților să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară și dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creștere a salariilor, mulți angajați reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că 2018 este anul Centenarului României moderne și ”un moment unic în existența națiunii române”.

”Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerență la nivelul societății, nu doar pentru a marca așa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcțiile României viitoare”, a spus Iohannis.

Președintele a afirmat că nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate, în schimb, avem mari așteptări din partea românilor.

”Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției. Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți!”, a spus șeful statului.