Un avion de vânătoare rus de tipul Su-27 a interceptat, luni, o aeronavă americană de supraveghere ce efectua un zbor deasupra Mării Negre, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția RIA, relatează site-ul Reuters.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, aeronava americană de tipul ЕР-3E Aries II nu a intrat în spațiul aerian al Rusiei.

”Operațiunea a fost efectuată în conformitate cu reglementările internaţionale şi nu a fost o situaţie de urgenţă. După ce avionul Aviației SUA și-a schimbat direcția, Su-27 s-a întors la bază”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Departamentul de Stat al SUA a confirmat incidentul și a cerut Rusiei să înceteze orice acțiune care pune în pericol personalul ambelor tabere.

”Cerem Rusiei să înceteze aceste acțiuni nesigure, care cresc riscul greșelilor de calcul și al pericolului unor coliziuni aeriene”, a transmis Departamentul american de Stat.

Potrivit poliților americani, avionul de vânătoare rus s-a apropiat la mai puțin de doi metri de aeronava SUA.

Avionul de vânătoare rusesc a forțat aeronava americană să își încheie misiunea preamatur, iar operațiunea de interceptare a durat două ore și 40 de minute.

”Această operațiune a fost nesigură deoarece avionul Su-27 s-a apropiat la o distanță de doi metri de aeronava ЕР-3E Aries II. Avionul militar american zbura deasupra spațiului internațional din Marea Neagră când a fost interceptat de avionul rus Su-27”, a declarat căpitanul Pamela Kunze, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale americane din Europa, citată de CNN.