Noul ministru al Educației, Valentin Popa, a semnat, marți, un ordin care prevede includerea în planurile de învățământ, pentru toate programele de studii universitare din instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, a cursurilor de etică și integritate academică.

„Începând cu anul universitar 2018-2019, cursurile de acest tip devin obligatorii în cadrul studiilor universitare de masterat și doctorat, deoarece în aceste cicluri de studiu creația individuală și cercetarea științifică au o pondere majoritară. Pentru studiile universitare de licență, cursul are deocamdată caracter opțional, întrucât partea de creație are o pondere mai mică”, transmite, printr-un comunicat de presă, Ministerul Educației.

Potrivit sursei citate, adoptarea ordinului „are rolul de a asigura, în mod structurat, pentru promoțiile viitoare, începând cu anul I de studii, cunoștințele și deprinderile necesare unei activități academice și de cercetare, în acord cu cerințele eticii și deontologiei universitare. În acest context, ordinul completează cadrul normativ existent, care până acum prevedea doar obligativitatea evaluării lucrărilor științifice sub aspectul eticii universitare, fără ca anterior să fie dobândite, în mod obligatoriu, competențele necesare pentru cei care le redactează”.

Conform legii, „instituţiile de învăţământ superior adoptă un cod de etică şi deontologie profesională universitară”, care include obligatoriu și „măsurile educaţionale, administrative şi tehnice care se iau pentru garantarea originalităţii lucrărilor de licenţă, master, doctorat, articolelor ştiinţifice sau a altor asemenea lucrări, precum şi sancţiunile aferente”, explică ministerul.

„Ministrul Valentin Popa este adeptul abordării „Toleranță 0” față de abaterile de la normele de etică și deontologie universitară, iar emiterea acestui ordin constituie primul pas din mandatul său în această direcție”, se arată în comunicatul de presă.

Ordinul vine după ce, luni, a spus că se discută prea mult despre plagiate fiind umbrite astfel valorile învățământului românesc, în condițiile în care nici legea nu prevede exact unde se pun ghilimelele.

„Am avut întotdeauna absolvenți extraordinari care au plecat în străinătate. Este păcat cu umbrim valorile învățământului prin scoaterea în evidență a unor elemente nu atât de importante, precum cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult despre de 0,1% din tezele de doctorat care ar fi plagiate”, a declarat, luni, Valentin Popa, după audierea din comisia parlamentară, unde a primit aviz pozitiv pentru funcția de ministru al Educației.

Popa spune că nici legea nu este foarte clară în domeniul plagiatelor.

„Nici legea după care ar trebui sa îi condamnăm nu este chiar perfectă, nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm, sau citarea imediată după el, deși azi cercetătorii noștri așa fac. Nici eu nu am învățat în facultate să fac în acest mod, citarea era la final, dar nu să o faci imediat lăngă text”, a mai spus Popa.